- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin čestitao liderima Severne i Južne Koreje Dan oslobođenja

© Sputnik / Valeriй Melьnikov / Uđi u bazu fotografijaRuski predsednik Vladimir Putin i severnokorejski lider Kim Džong Un u Vladivostoku
Ruski predsednik Vladimir Putin i severnokorejski lider Kim Džong Un u Vladivostoku - Sputnik Srbija, 1920, 15.08.2023
Pratite nas
Ruski predsednik Vladimir Putin uputio je lideru Severne Koreje Kim Džong Unu čestitku povodom Dana oslobođenja Koreje, u kojoj je izrazio uverenost u unapređenje bilateralnih veza, prenosi severnokorejska Centralna telegrafska agencija (CTAK).
Putin je u telegramu lideru Severne Koreje istakao da Dan oslobođenja Koreje kao praznik predstavlja simbol „hrabrosti i junaštva crvenoarmejaca i korejskih patriota“, koji su se zajedno borili za oslobođenje Severne Koreje od japanske kolonijalne vlasti i da su upravo u tim „surovim ratnim vremenima“ položeni temelji tradicije prijateljstva i saradnje Rusije i Severne Koreje, koji su postali „pouzdana osnova za razvoj dobrosusedskih odnosa“.
Ruski lider je takođe poželeo Kim Džong Unu „dobro zdravlje i uspeh“, a svim građanima Severne Koreje sreću i blagostanje.
Pored toga, Putin je čestitao praznik i predsedniku Južne Koreje Jun Suk Jolu, dok je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov uputio čestitku svom južnokorejskom kolegi Pak Činu, saopšteno je Sputnjiku iz ruske ambasade u Republici Koreji.
Ranije je ruski ambasador u Seulu Andrej Kulik na državnom prijemu u amabasadi povodom obeležavanja Dana Rusije u junu izjavio da je Jun Suk Jol takođe čestitao Putinu Dan Rusije.
Koreja je bila aneksirana i nalazila se pod japanskom vlašću od 1910. do 1945. godine. Car Hirohito je 15. avgusta 1945. godine proglasio kapitulaciju Japana u Drugom svetskom ratu. I u Severnoj i u Južnoj Koreji ovaj dan se obeležava kao Dan nezavisnosti zemlje i oslobođenja od japanske kolonijalne vlasti, jer je prema uslovima kapitulacije Japan odustao od svojih pretenzija na teritoriju Korejskog poluostrva.
Ruski predsednik Vladimir Putin i severnokorejski lider Kim Džong Un u Vladivostoku - Sputnik Srbija, 1920, 09.05.2023
RUSIJA
Kim Džong Un: Uveren sam u pobedu Rusije u borbi za međunarodnu pravdu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala