- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Premijera domaće komedije otvara Dunav fest

© Tanjug / Sava RadovanovićDunav film fest - 35 filmova od 22. do 27. avgusta u Smederevu
Dunav film fest - 35 filmova od 22. do 27. avgusta u Smederevu - Sputnik Srbija, 1920, 15.08.2023
Pratite nas
Romantična komedija „Momak i devojke“ reditelja Ivice Vidanovića, otvoriće 22. avgusta u Malom gradu Smederevske tvrđave 6. Festival podunavskih zemalja – „Dunav film fest“.

Priča o ljudskosti

U središtu priče su devojka koja se vraća u rodni grad, propali košarkaš sa velikim snovima i njegova bratanica:
„U tom krugu smo probali da ispričamo priču o ljudskosti, ljubavi i naklonosti, o tome da ma koliko bilo teško uvek pobedi ljubav kao u bajkama. Sa malo tuge i dosta radosti, to je film prijemčiv najširoj publici“.
Glumica Tamara Aleksić, koja igra Jovanu, kaže da je njoj kao gledaocu takva priča nedostajala u srpskoj kinematografiji:
„Neophodno je da prestanemo da se plašimo patetike i bežimo od emocije i ovo je jedan od filmova koji to pokazuje – emotivan, sa pravim moralnim vrednostima, podseća nas da je najbitnije da budeš čovek“.

Koncert filmske muzike - uživancija

Posle ceremonije otvaranja i projekcije filma „Momak i devojke“ najavljen je koncert filmske muzike na kome će nastupiti glumci Slobodan Boda Ninković, Mina Lazarević, Ljiljana Stjepanović i Ivana Knežević.
„Čitav moj profesionalni život je kombinacija glume i muzike sa kojom sam počeo pre nego što sam se upoznao sa svojim poslom – glumom. Biće tu muzike iz filmova, serija... Uživancija“, rekao je Boda Ninković.
On je ukazao na značaj „Dunav film festa“:
„Poslednjih godina smo suočeni sa pojačanom produkcijom filmova, što je lepo. Ljudi rade, ali to treba negde i da se vidi. Nažalost bioskopi su malo izgubili na svojoj osnovnoj funkciji. Kada sam bio mali u tom Smederevu u kome sam rođen, bio je bioskop 'Svetlost' i najveći događaj za nas klince je bio da uspemo da dobijemo kartu za bilo koji film, kupimo semenke, sednemo i uživamo u filmu. U Tvrđavi ćete umesto semenki dobiti kokice, ali dobićete i pravi doživljaj u prostoru koji je idealan za muziku, pozorište i za film“.
Na „Dunav film festu“ će do 27. avgusta, prema rečima njegovog osnivača Igora Stankovića, biti prikazano 35 filmova od čega će se šest takmičiti za nagradu „Dunavska lađa“.
Kadar iz filma Novac Roberta Bresona - Sputnik Srbija, 1920, 03.08.2023
KULTURA
Dunav film fest: Trideset pet filmova iz podunavskih zemalja u Smederevu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala