- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Načelnik GRU: Amerika planira da formira mrežu blokova u azijsko-pacifičkom regionu

© AP Photo / David GoldmanPacifik, brod
Pacifik, brod - Sputnik Srbija, 1920, 15.08.2023
Pratite nas
SAD planiraju da formiraju u azijsko-pacifičkom regionu mrežu alijansi za suprotstavljanje Rusiji i Kini. Prema njegovim rečima, Pentagon planira da do 2028. godine pokrene dve „višesferne brigade“, izjavio je načelnik Glavne uprave Generalštaba Oružanih snaga Rusije (GRU) Igor Kostjukov.
Dodao je da će brigade nanositi udare visokopreciznim oružjem velikog dometa,

„Zbog straha od jakih strateških rusko-kineskih veza, Vašington je počeo da realizuje u okviru acijsko-pacifičkog regiona pravac za integraciju i obuzdavanje Moskve i Pekinga. Da bi se suprotstavila tandemu Rusije i Kine, američka administracija namerava da preformatira ASEAN-ocentrični sistem bezbednosti u mrežu vojno-političkih saveza koji su pod kontrolom Bele kuće“, rekao je on na 11. Moskovskoj konferenciji za međunarodnu bezbednost.

Smatra da će „višesferne brigade“, koje Pentagon planira da oformi u regionu, biti u mogućnosti da nanose udare oružjem velikog dometa, uljkučujući i hipersonične rakete dometa 5.500 kilometara i krstareće rakete „tomahavk“ dometa 2.400 kilometara.
Prema mišljenju Kostjukova, moguće je da će visokoprecizno oružje velikog dometa biti smešteno na japanskom ostrvu Ivo. Dodao je da SAD poseban značaj daju izgradnji regionalnog segmenta globalnog sistema protivraketne odbrane sa Japanom i Južnom Korejom.
Ruska vojska u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija, 1920, 15.08.2023
RUSIJA
Načelnik GRU: Situacija u svetu se komplikuje - Amerikanci rasporedili 400.000 vojnika na Pacifiku
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala