- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

U RS u sredu Dan žalosti zbog tragedije u Gradačcu, Vlada BiH nije izglasala tu odluku

CC0 / / sveća za dan žalosti
sveća za dan žalosti - Sputnik Srbija, 1920, 14.08.2023
Pratite nas
Vlada Republike Srpske danas je proglasila sredu, 16. avgust, Danom žalosti u Republici Srpskoj zbog tragičnih događaja u Gradačcu.
„Vlada Republike Srpske donela je danas, na telefonskoj sednici, odluku da se 16. avgust proglasi Danom žalosti u Republici Srpskoj zbog tragičnih i nemilih događaja koji su se dogodili u Gradačcu“, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.
Dodaje se da Vlada Republike Srpske očekuje da istu odluku donese i Vlada FBiH, prenosi Srna, međutim Savet ministara BiH nije izglasao Dan žalosti.
"Savet ministara Bosne i Hercegovine na današnjoj hitnoj telefonskoj sednici nije izglasao odluku o proglašenju Dana žalosti u celoj državi nakon što je došlo do ubistava u Gradačcu", javili su mediji.
Predlog je bio da Dan žalosti bude u sredu.

Tužilaštvo naredilo veliku istragu, proverava se i rad institucija

Tužilaštvo u Tuzli sprovodi obimnu istragu događaje pre, tokom i nakon trostrukog ubistva u Gradačcu, kada je muškarac ubio svoju suprugu i dva muškarca, oca i sina koje je poznavao, i potom izvršio samoubistvo pred policijom. Danas će se održati sastanak kancelarija tužioca i uprave policije na kojem će analizirati postupanje institucija u vezi sa nasiljem u porodici prijavljenim pre ubistava.
Policija Tuzlanskog kantona, po nalogu tužilaštva u Tuzli obavlja obimne operativne i istražne radnje koje se odnose na događaje pre, tokom i nakon trostrukog ubistva i pokušaja ubistva tri osobe u Gradačcu.
Kako navodi portparol Tuzlanskog kantona Admir Arnautović, u određene provere su uključene i druge policijske agencije.
„Policijski istražitelji obavljaju detaljne istražne radnje i rade na dokumentovanju različitih segmenata vezanih za spomenute događaje, a Tužilaštvu još nisu dostavljeni pojedinačni izveštaji i prateći materijalni dokazi“, ističe Arnautović.
Do dostavljanja izveštaja i materijalnih dokaza, njihove analize i donošenja tužilačkih doluka, naglašava, Tužilaštvo nije u mogućnosti i ne može iznositi u javnost bilo kakve detalje i informacije o svakoj pojedinačnoj proveri i istražnoj radnji koje se obavljaju.
„Naročito ne možemo i nećemo odgovarati na različite neprovjerene informacije i senzacionalističke objave pojedinih medija i na upite vezane za takve objave koje nanose nemjerljivu štetu društvu u cjelini i samom daljem toku istrage“, precizirao je Arnautović.
Danas će se održati sastanak operativne istražne grupe tužilaca i ovlašćenih službenih osoba agencija za provođenje zakona i dogovoriti dalje smernice u rasvetljavanju svih okolnosti koje su prethodile i koje se odnose na spomenute događaje, navodi Kliks.
Takođe, danas će se održati sastanak Ureda glavnog tužioca i menadžmenta Uprave policije MUP-a Tuzlanskog kantona na kojem će se oceniti i analizirati postupanje institucija u vezi sa prijavljenim krivičnim delom nasilja u porodici povodom konkretnog slučaja, kao i ostalih slučajeva nasilja u porodici i drugih oblika nasilničkog ponašanja.
Nermin Sulejmanović iz Gradačca je u petak, 11. avgusta, iz pištolja ubio bivšu suprugu u prisustvu kćerke i to uživo prenosio na društvenim mrežama.
On je potom na različitim lokacijama u Gradačcu ubio oca i sina, te ranio policajca, muškarca i ženu.
Sulejmanović je nakon toga izvršio samoubistvo.
U Gradačcu je proglašena trodnevna žalost.
Ubijena Nizama Hećimović biće sahranjena danas u Mionici kod Gradačca.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala