- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Novi pogled na poetiku Danila Kiša

© Foto : Sputnjiku ustupila redakcija ArhipelagaDanilo Kiš
Danilo Kiš - Sputnik Srbija, 1920, 14.08.2023
Pratite nas
Tragajući za poetikom Danila Kiša, Jovan Delić je napisao studiju o tendencijama i dominantama u Kišovoj prozi pod nazivom „Sažeta poetika sažimanja“, koju je upravo objavio „Arhipelag“.
Delićeva knjiga sažeto i pregledno govori o najvažnijim poetičkim pitanjima i temama u književnosti Danila Kiša.
Ispitujući celokupan književni opus Danila Kiša, od „Mansarde“ i „Psalma 44“, preko „porodičnog ciklusa“, do „Grobnice za Borisa Davidoviča“, „Enciklopedije mrtvih“ i „Laute i ožiljaka“, uključujući i Kišove poetičke spise, razgovore i poeziju, Jovan Delić izdvaja nekoliko tematskih tendencija, poetičkih dominanti i dominantnih postupaka prisutnih u celokupnoj Kišovoj književnosti.
Tematske tendencije koje Jovan Delić smatra ključnim u Kišovoj književnosti jesu: fuga smrti, porodični krug, književnost kao književna tema i voz i vozni red.
Dominantni postupci u književnosti Danila Kiša, prema Deliću, jesu: istoričnost, citatnost, dijalog s mitom, dokumentaristički pristup, intermedijalnost, ironični lirizam, ciklizacija, žanrovska hibridnost, ideja kontraknjige, fragmentarnost i enciklopedizam.
O svakoj od ovih izrazitih tendencija i dominantnih postupaka Delić je napisao poseban istraživački tekst koji ispituje njihovu pojavu i ulogu u pojedinačnim Kišovim knjigama i u kontekstu Kišove ukupne poetike.
Pored tematskih tendencija i dominantnih postupaka, Delić izdvaja i tendencije u izboru i oblikovanju likova u Kišovoj prozi.
U sažetim i enciklopedijski pisanim tekstovima, pretočenim u jedinstvenu celinu, Delić nudi podsticajan pogled na osnovna pitanja Kišove proze i poetike, navodi izdavač.
David Albahari - Sputnik Srbija, 1920, 31.07.2023
KULTURA
Veliki gubitak za društvo: Kakav je to albaharijevski svet koji nam je ostao
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala