- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zadatak izvrše za 20 sekundi: Ruski jurišni dronovi u specijalnoj vojnoj operaciji/video/

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaBespilotne letelice na vežbama "Kavkaz 2020"
Bespilotne letelice na vežbama Kavkaz 2020 - Sputnik Srbija, 1920, 13.08.2023
Pratite nas
Ruski jurišni dronovi FPV, velikih manevarskih mogućnosti, uništavaju skloništa, borbene položaje i tehniku neprijatelja u pravcu Kupjanska u okviru specijalne vojne operacije. Potrebno im je nešto manje od 20 sekundi za akciju.
Operater drona prati njegovo kretanje preko specijalnih naočara, a kordinate se prenose minobacačima.
Dron se podiže u nebo, operater njime upravlja i otkriva tehniku i vojsku ukrajinskih nacionalista.

„Naše najvažnije akcije su posmatranje i otkrivanje neprijateljske tehnike i vojske, kao i korekcija tenkovskih položaja. Uspostavljamo interakciju sa drugim jedinicama, razmenjujemo podatke, osmatramo neprijatelja pomoću drona, optike i radio-elektronike“, rekao je ruski obaveštajac po nadimku „Kamen“.

Nakon što se prenesu koordinate počinje sa radom druga grupa obaveštajaca, koja se priprema za pokretanje jurišnih FPV dronova, koji su nezamenljivi pomoćnici u zoni specijalne operacije. Njihove glavne prednosti su brzina, manevrisanje i niska cena. Obaveštajna grupa odlazi na mesto kako bi pogodila skloništa neprijatelja visokoeksplozivnim granatama.
Pomoću specijalnih naočara u koje je ugrađen ekran, operater drona posmatra prostor ispred bespilotne letelice. Njegov pomoćnik lansira dron i prati smer leta kako bi orijentisao i korigovao rad. Projektil pogađa tačno u metu. Ovakvi rezultati su postignuti mnogobrojnim treninzima na poligonu.

„Iz specijalnog centra Ministarstva odbrane su me poslali na obuku u Moskovsku oblast. Instruktori su sa velikim iskustvom i u radu sa tehnikom i u letovima“, rekao je operater drona po nadimku „Znajka“.

Operateri drona su primetili cilj - neprijateljski tenk u pravcu Kupjanska. Koordinate su preneli minobacaču „sani“ kalibra 120 milimetara, koji je odmah otvorio vatru. Do pozicija ukrajinske vojske ima oko dva kilometra. Vojnici su mirno rasporedili i navodili oružje prema šumi u kojoj se skrivala neprijateljska vojna tehnika. Priprema traje 1,5-2 minuta. Na snimcima se vidi gust dim i neprijateljska tehnika je uništena.
Lokalni komandir navodi da je moguć različit domet od tri do sedam kilometara. Ciljevi su razni, mogu biti tenkovi, pešadija, utvrđenja i drugo.
„Sani“, kao i drugi minobacači kalibra 120 milimetra se mnogo koriste u zoni specijalne vojne operacije. Namenjeni su za unuštavanje neprijateljske vojske koja se nalazi na terenu ili u skloništima, uništavanje tehnike, komandno-obaveštajnih punktova i naoružanja.
Dron BAS-200 - Sputnik Srbija, 1920, 08.08.2023
RUSIJA
Rusija šalje BAS-200 u zonu specijalne vojne operacije /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala