- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Srpski pravnici pokrenuli inicijativu za formiranje Saveta za odbranu predsednika republike Srpske

© Tanjug / STRAHINJA ACIMOVICMilorad Dodik
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 13.08.2023
Pratite nas
Srpski pravnici pokrenuli su inicijativu za formiranje Saveta za odbranu predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika Miloša Lučića protiv kojih je Tužilaštvo BiH podnelo optužnicu zbog nepoštovanja odluka Kristijana Šmita. Inicijator formiranja Saveta je beogradski advokat Goran Petronijević.
Inicijativu je podržalo više od stotinu advokata iz Srpske i Srbije , koji su odlučili da dobrovoljno i besplatno aktivno učestvuju u ovom prvenstveno političkom a onda i kvazipravnom procesu, zbog kojeg već treći dan ne jenjavaju institucionalna i individualna reagovanja i osude, s obe strane Drine, prenosi RTRS.

„Šmit ruši sve u Bih“

"Samozvanac" iz Nemačke, svojim igrarijama, ruši sve u BiH – od suvereniteta i ostalih postulata države pa do svih konstitutivnih elemenata BiH. A sve s ciljem izmene Dejtonskog sporazuma i stvaranja BiH u kojoj bi Bošnjaci imali svoju državu, a Srbi i Hrvati samo kozmetičku ulogu“, smatra profesor Ustavnog prava Siniša Karan.
„Dakle mi govorimo o nekome ko je ništa, Šmit je ništa, on je građanin s ovog aspekta o kojem mi pričamo, on je ništa. Taj ništa hoće da stvori nešto i na bazi toga nešto što je stvorilo ništa, neke institucije BiH postupaju. 1.50 kada sagledamo ovu situaciju da postoji jedan čovek koji u jednoj državi vrši zakonodavnu, izvršnu a sada vidimo i praktično evo sad se pokazalo i sudsku, objedinjuje sve tri vlasti, on je klasična negacija svega što se zove država“, rekao je Karan.
„I da je BiH demokratska i normalna država, Tužilaštvo bi protiv nemačkog građanina Šmita pokretalo postupke, već odavno. A ono kakve li ironije optužuje osobe koje samo poštuju Ustav i ustavna ne samo prava već i obaveze. A jedna od osnovnih za predsednika Srpske jeste da potpisuje ukaze o zakonima koje izglasava Narodna skupština, a za direktora Službenog glasnika da ih štampa i objavljuje. Ovako tužilački učinak nema nikakvo uporište u pravu“, ocenjuje univerzitetski profesor Vitomir Popović.
„Ako je Tužilaštvo podleglo ovakvim pritiscima onda je to jadno i žalosno jer to govori u prilog činjenici da mi nemamo nikakvog pravnog poretka ovdje u BiH, da mi ozbiljno moramo preispitati naš odnos prema ovakvoj unutrašnjoj strukturi BiH, da mi moramo raditi na jačanju institucija Republika Srpske“, kaže Popović.
Ako već nije Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Šmita, institucije Srpske sigurno hoće, najavljuje Popović.
Profesor Radomir Lukić ocenjuje da je zbog svega nastupio jedan od najtežih, a verovatno i odlučujući trenutak u novijoj istoriji BiH i Republike Srpske.
„Na drugi način pokušava da se vrati nešto što je bivalo pre 15,20 godina kada su ljudi bez sudskih postupaka kažnjavani oduzimanjem najvažnijih političkih, ekonomskih i građanskih prava. Sada ja po sredi sličan pokušaj samo ga nastoje staviti u jednu navodnu pravnu formu koja to zaista ne može da bude“, smatra Lukić.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala