- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Pokušaj da se uhvati Kindžal: Amerika i Japan će praviti presretače hipersoničnih raketa

© Sputnik / Evgeny Biyatov / Uđi u bazu fotografijaMiG-31 sa raketom "Kindžal" na vojnoj paradi
MiG-31 sa raketom Kindžal na vojnoj paradi - Sputnik Srbija, 1920, 13.08.2023
Pratite nas
Sjedinjene Države i Japan će sklopiti sporazum o zajedničkom razvoju raketa-presretača za hipersonično oružje, piše Jomiuri, pozivajući se na nekoliko vladinih izvora. To će biti saopšteno tokom sastanka američkog predsednika Džozefa Bajdena i japanskog premijera Fumija Kišide 18. avgusta.
Očekuje se da će jedna od tema njihovog razgovora biti saradnja u oblasti presretanja raketa. Vašington i Tokio će žele da naprave novi sistem protivraketne odbrane u roku od deset godina.
Pored toga, zakazan je trilateralni sastanak sa Bajdenom, Kišidom i južnokorejskim predsednikom Jun Suk Jeolom.
Japan i SAD su početkom godine objavile nameru da ojačaju odbrambenu saradnju na moru, na kopnu i u svemiru, obrazlažući odluku sve većim izazovima Rusije i Kine. Poslednje akcije Pekinga bile su veoma provokativne, "pokušaj da se postavi nova normalnost" u svom pristupu Tajvanu, rekao je tada američki ministar odbrane Lojd Ostin.
Prošlog novembra, direktor programa za strateške sisteme američke mornarice viceadmiral Džoni Vulf istakao je da Moskva i Peking teraju Vašington da uloži napor da „hitno sustigne” oponente u ovoj oblasti.
Od prošle godine, ruska Ratna avijacija uspešno koristi hipersonične sisteme „kindžal“ u zoni specijalne vojne operacije u Ukrajini.
„Kindžali“ mogu da dostignu brzinu i do 10 maha, ali što je još važnije, imaju velike manevarske sposobnosti i nemaju pandana u svetu. Reč je o avionskoj raketi koja može da nosi i nuklearne bojeve glave. „Kindžal“ je neuhvatljiv za sisteme PVO i PRO.
Na borbenom dežurstvu u Rusiji je i strateški sistem „avangard“, koji ima interkontinentalni domet i može da leti u gustim slojevima atmosfere, na granici sa stratosferom, a u stanju je da razvije brzinu od 27-28 maha. Može da manerviše tokom cele putanje leta, a u ovom trenutku to je najbrži objekat na svetu. Pri takvoj brzini praktično nijedan protivraketni sistem neće moći da ga zaustavi.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala