- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Pendarovski reagovao na posetu Kurtija: Promovisane šovinističke ideje, kazniti odgovorne

© Sputnik / Alekseй VitvickiйSkoplje
Skoplje - Sputnik Srbija, 1920, 13.08.2023
Pratite nas
Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski zatražio je da organizatori javnih skupova u Tetovu i Čairu budu sankcionisani zbog kršenja zakonskih odredbi u vezi sa upotrebom državne zastave, himne i zastava i simbola zajednica, kao i potpunim ignorisanjem simbola države.
Pendarovski je, u reagovanju povodom posete premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija Tetovu gde je bila istaknuta zastava tzv. „velike Albanije“, pozvao nadležne organe da što pre reaguju u skladu sa procedurama.
„Isticanje provokativne nacionalističke ikonografije, koja promoviše velikodržavne šovinističke ideje, predstavlja rasplamsavanje etničke mržnje i netrpeljivosti, čime se nedvosmisleno napadaju osnovni principi i vrednosti Okvirnog sporazuma, kao i koncept Makedonije kao multietničke države“, naveo je Pendarovski.
Kako je ocenio u saopštenju objavljenom na sajtu predsednika Severne Makedonije., način realizacije ideje o preimenovanju ulice u opštini Čair je u suprotnosti sa principom demokratske rasprave i poštovanja istorijskog nasleđa svih zajednica u državi.
„U tom smislu, očekujem od nadležnih inspekcijskih službi da provere da li je pri donošenju odluke ispoštovan princip dvostruke većine, što treba da obuhvati i glasove zajednica koje nisu većinske u toj opštini“, zaključio je Pendarovski.
Kurti se u petak tokom nezvanične posete Severnoj Makedoniji sastao samo sa liderima opozicionih partija Albanaca i prisustvovao preimenovanju ulice „Druga makedonska brigada“ u „Adem Demaći“ u skopskoj opštini Čair.
Na skupu u centru Tetova tokom Kurtijeve posete istaknuta je zastava tzv. „velike Albanije“, koja obuhvata delove Severne Makedonije, Crne Gore, Srbije i Grčke.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 13.08.2023
SRBIJA
Vučić: Poseta Kurtija Tetovu je skandal nad skandalima
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala