- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Naučnici dobili prve podatke sa stanice "Luna 25"

© Sputnik / Grigoriй Sыsoev / Uđi u bazu fotografija„Luna-25“ će biti prva stanica koja će izvršiti sletanje u rejonu Južnog pola Meseca koji ima veoma složen reljef.
„Luna-25“ će biti prva stanica koja će izvršiti sletanje u rejonu Južnog pola Meseca koji ima veoma složen reljef. - Sputnik Srbija, 1920, 13.08.2023
Pratite nas
Naučni instrumenti stanice "Luna 25" koja leti ka prirodnom satelitu Zemlje izvršili su prva merenja, saopštila je pres služba Roskosmosa.
„Danas je izvršeno prvo uključivanje naučne opreme koji je napravio Institut za svemirska istraživanja Ruske akademije nauka u uslovima kosmičkog leta“, navodi se u saopštenju.
Kako se ističe, inforncije sa svih uređaja pokazali da oni funkcionišu normalno. Takođe je bilo moguće dobiti prve podatke merenja o letu na Mesec. Naučni tim projekta počeo je da ih obrađuje.
Roskosmos je pojasnio da stanica nastavlja let na Mesec. Komunikacija sa njom je stalna, energetski bilans je pozitivan.
Raketa „Sojuz 2.1b“ sa prvom ruskom lunarnom stanicom „Luna 25“ nakon skoro 50 godina lansirana je sa kosmodroma „Vostočni“ 11. avgusta.
Luna 25 - Sputnik Srbija, 1920, 11.08.2023
RUSIJA
Posle skoro 50 godina: Lansirana ruska kosmička stanica „Luna 25“ na Mesec /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala