- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Mornarička pešadija ruske mornarice na vežbi bojevog gađanja u Primorskom kraju - Sputnik Srbija

UŽIVO Ukrajinske snage gađale DNR kasetnom municijom, jedna osoba poginula

Pratite nas
U toku je 535. dan specijalne vojne operacije. I dalje je napeto u pravcu Kupjanska gde ruske snage nastavljaju da zauzimaju položaje ukrajinske vojske. Zvanični Kijev odgovorio zašto kontraofanziva sporo napreduje – razlog je što je ruska vojska izgradila veoma jake odbrambene položaje što onemogućava efikasnu kretnju ukrajinskoj vojsci po terenu.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
19:33 12.08.2023
Ukrajinska kontraofanziva ide po planu, izjavio je savetnik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak.
„Ofanzivne operacije odvijaju se po planu Generalštaba i efikasno se sprovode ofanzivna dejstva“, rekao je Podoljak na ukrajinskoj državnoj televiziji.
19:31 12.08.2023
Jedan civil iz Donjecka je poginuo, šest osoba u Donjecku, Makejevki i Svetlodarsku je povređeno tokom ukrajinskog granatiranja DNR kasetnim granatama, saopštio je vršilac dužnosti šefa DNR Denis Pušilin na svom Telegramu.
Pušilin je naglasio da su u subotu gradovi i okruzi DNR bili podvrgnuti intenzivnim granatiranjima od strane ukrajinskih snaga koje koriste kasetnu municiju.
18:00 12.08.2023
Načelnik Štaba odbrane Oružanih snaga Velike Britanije admiral Toni Radakin doputovao je u Kijev gde je razgovarao o situaciji u zoni borbenih dejstava i zahtevima ukrajinskih snaga o vojnoj pomoći, saopštio je glavnokomandujući ukrajinskih Oružanih snaga Valerij Zalužni.
„Poseta Kijevu načelnika štaba odbrane Velike Britanije admirala ser Tonija Radakina. Konstruktivan sastanak sa našim britanskim partnerima“, napisao je Zalužni na svom Telegramu.
Zalužni je dodao da je admirala Radakina detaljno informisao o situaciji na ratištu, o „ofanzivnim i odbrambenim“ dejstvima Oružanih snaga Ukrajine.
„Razgovarali smo o hitnim potrebama ukrajinske vojske“, dodao je ukrajinski general.
17:32 12.08.2023
Sistemi PVO oborili su ukrajinsku bespilotnu letelicu u Šebekinskom okrugu Belgorodske oblasti, saopštio je gubernator oblasti Vjačeslav Gladkov na svom Telegramu.
Ministarstvo odbrane potvrdilo je da je oko 17.30 časova sprečen pokušaj Kijeva da dronom izvrši teroristički napad na objekte u Rusiji.
„Sistemi za poritvvazdušnu odbranu su ga pronašli i uništili nad teritorijom Belgorodske oblasti. Žrtava i štete nije bilo“, dodaje se u saopštenju.
16:50 12.08.2023
Ukrajinske snage su za osam minuta ispalile 16 granata kalibra 155mm na Kujbiševski i Petrovski okrug Donjecka, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja vezanih za ratne zločine Ukrajine.
15:35 12.08.2023
Ministar odbrane Turske Jašar Giler izjavio je za televiziju „Ahaber“ da je uveren u sposobnost turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da uspešno ubedi Rusiju da obnovi prehrambeni sporazum.
Prema njegovim rečima, očigledno je koliko ozbiljne mogu da budu posledice prekidanja isporuka žita iz Ukrajine i Rusije, kao i da postoji rizik od gladi.
„Naš predsednik ima odgovornost da reši ovaj problem. Zahavaljujući njegovoj inicijativi, poznatoj kao prehrambeni koridor, više od 33 miliona tona žita isporučeno je siromašnim zemljama. Kako je rekao generalni sekretar UN, svi svetski lideri prate ovaj problem i veruju da samo naš predsednik može da ga reši. Naš predsednik ulaže intenzivne napore da pronađe rešenja problema. I ja lično verujem da je naš predsednik u stanju da reši ovaj problem“, rekao je ministar.
Turski predsednik Erdogan u utorak je izjavio da Ankara nastavlja kontakte za obnovu prehrambenog sporazuma. Prema njegovim rečima, rešenje problema zavisi od ispunjavanja obećanja koje su dale zapadne zemlje.
14:49 12.08.2023
Rovenska nuklearna elektrana - Sputnik Srbija, 1920, 12.08.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Ukrajina minira teritoriju oko Rovenske nuklearke i jača drugu liniju odbrane
12:17 12.08.2023
Brifing Ministarstva odbrane Rusije:
Nastavlja se ofanziva ruskih snaga u kupjanskom pravcu, jurišne jedinice grupe „Zapad“ poboljšale su svoje položaje. Za protekla 24 sata u tom pravcu Ukrajina je izgubila do 70 vojnika. Takođe, u tom pravcu uspešno je odbijeno i osam kontranapada ukrajinskih snaga u mestima u Luganskoj Narodnoj Republici;
Na južnodonjeckom pravcu ruske snage odbile su dva napada protivnika, a Kijev je u njima izgubil preko 130 vojnika. Ruske snage su se branile artiljerijama i avijacijom, a u blizini Urožajnog odbijen je i pokušaj napada ukrajinske jurišne grupacije;
Na zaporoškom pravcu ruske snage odbile su tri napada protivnika, a Kijev je u njima izgubio više od 40 vojnika. Reč je o ukrajinskoj 46. motorizovanoj brigadi, a pored ljudstva, Kijev je u borbama izgubio i dva oklopna vozila, dva automobila i jednu haubicu „Msta-B“;
Ruska vojska je na krasnolimanskom pravcu odbila tri napada ukrajinske vojske i to u blizini mesta Sergejevka i Serebrjanskog. U napadu je poginulo do 90 ukrajinskih vojnika, a uništena su i dva oklopna vozila, dva pikapa i haubica D-20;
Ruska vojska je u Zaporoškoj oblasti uništila skladište ukrajinskog raketno-artiljerijskog naoružanja i tehničke opreme za potrebe vojske. Pored toga, pogođen je i komandni centar 10. vojnog korpusa oružanih snaga Ukrajine;
Ruske PVO snage su za protekla 24 časa oborile 29 ukrajinskih bespilotnih letelica. Dronovi su oboreni na teritoriji Luganske Narodne Republike, Donjecke Narodne Republike, Belogorovke, Uljanovke, Zaporoške oblasti, Heronske oblasti, kao i nad akvatorijom Crnog mora.
11:07 12.08.2023
Ukrajinska vojska - Sputnik Srbija, 1920, 12.08.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Američki stručnjak: Bližimo se kritičnoj tački – Rusija se priprema za važan korak
07:57 12.08.2023
Kijev napao Krim sa 20 dronova
Ruske PVO snage odbile su napade ukrajinske vojske na poluostrvo Krim koji su izvedeni uz pomoć 20 dronova, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
Prema rečima savetnika šefa krimskog regiona Olega Krjučkova, na raznim lokacijama širom poluostrva tokom noići aktivirani su sistemi PVO.
Ministarstvo odbrane Rusije navodi i da u ukrajinskom napadu nije bilo povređenih ni stradalih.
07:57 12.08.2023
Ruska vojska zauzela četiri uporišta u pravcu Kupjanska
Ruska vojska je zauzela četiri uporišta i pet osmatračnica oružanih snaga Ukrajine u pravcu Kupjanska, rekao je Sergej Žibinski, šef pres centra ruske grupe „Zapad“.
Prema poslednjim podacima koje je objavilo rusko Ministarstvo odbrane, ukrajinska vojska je u pravcu Kupjanska za protekla 24 sata izgubila preko 165 vojnika.
07:57 12.08.2023
Ruska vojska odbila sedam napada Ukrajinaca na kupjanskom pravcu
Ruske snage odbile su proteklog dana ukupno sedam pokušaja kontraofanzive ukrajinske vojske na kupjanskom pravcu, saopštio je načelnik pres centra grupacije „Zapad“ Sergej Zabinski.
„Proteklog dana ukrajinske jedinice 14. i 41. posebne mehanizovane brigade, kao i 25. vazdušno desantne brigade izvršile su četiri napada na ruske snage u blizini mesta Sinkovka i Mankovka. Svi napadi su odbijeni a ukrajinske snage pretrpele su gubitke“, rekao je on.
Istovremeno, ukrajinska vojska je udarnim jedinicama 44. i 32. posebne mehanizovane brigade izveo tri napada u području grada Novoselovsko ali je ruska vojska artiljerijskim paljbama primorala ukrajinsku vojsku da se povuče i nanela joj gubitke.
07:56 12.08.2023
07:55 12.08.2023
Ruski demineri uklanjaju mine na krasnolimanskom pravcu
Ruski demineri Centarlnog vojnog okruga počeli su da uklanjaju mine sa teritorije koja je ruska vojska nedavno zauzela na krasnolimanskom pravcu, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
Kako se navodi, budući da se u poslednje vreme drastično povećao broj mina inostrane proizvodnje, ruski demineri koji ne uspevaju da ih neutrališu pribegavaju metodi „namerne aktivacije“.
07:55 12.08.2023
Vazdušna opasnost u Odeskoj oblasti
U jutarnjim časovima u Odeskoj oblasti proglašena je vazdušna opasnost, pokazuju podaci ukrajinskog Ministarstva za digitalnu transformaciju.
Sirene su se oglasile u 7.13 po lokalnom vremenu, a tu informaciju potvrdio je i šef Odeske vojne administracije Oleg Kiper.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala