- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Mediji: Kina nije pozvala neke evropske lidere na forum „Pojas i put“

© AFP 2023 / NOEL CELISRadnici obezbeđenja ispred zgrade kineskog parlamenta na Trgu Tjenanmen u Pekingu
Radnici obezbeđenja ispred zgrade kineskog parlamenta na Trgu Tjenanmen u Pekingu - Sputnik Srbija, 1920, 12.08.2023
Pratite nas
Kina nije pozvala šefove nekih zapadnih zemalja na forum Inicijative „Pojas i put“, piše kineski list „Global tajm“, pozivajući se na neimenovane izvore upoznate sa događajem.
Kako navodi list, velika većina pozivnica na forum upućena je liderima zemalja u razvoju, dok čelnici nekih razvijenih zemalja „neće biti uključeni“. Kako navodi „Global tajm“, to je učinjeno jer je glavni cilj foruma saradnja u oblasti razvoja.
„Bilo da se radi o pozivu lidera ili odgovarajući sporazumima o saradnji, Kina ne teži masovnosti i kvantitetu (pozvanih), već kvalitetu i efikasnosti foruma“, rekao je izvor.
Kako se navodi u članku, izjave nekih neimenovanih zapadnih medija da evropski lideri „ne planiraju da prisustvuju forumu“ ─ nisu tačne.
Pretpostavka da zapadni lideri izbegavaju učešće „nije tačno, pošto im Kina jednostavno nije uputila pozive“, istakao je izvor, komentarišući pisanje zapadnih medija da neki evropski lideri, kao što su predsednik Francuske Emanuel Makron, nemački kancelar Olaf Šolc i italijanska premijerka Đorđa Meloni, navodno nisu planirali da učestvuju na forumu.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je ranije da očekuje posetu ruskog lidera Vladimira Putina forumu u Kini u oktobru. Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u četvrtak da se nada da će se ove godine sastati sa Putinom i kineskim predsednikom Si Đinpingom.
„Pojas i put“ je kineska međunarodna inicijativa za unapređenje postojećih i stvaranje novih trgovinskih i transportnih koridora koji povezuju više od 60 zemalja Srednje Azije, Evrope i Afrike, a koja je osmišljena da promoviše razvoj trgovinskih odnosa između njih i Kine.
Zastava Kine - Sputnik Srbija, 1920, 11.06.2023
SVET
„Sve pruge vode u Kinu“: Kako Peking podiže Jugoistočnu Aziju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala