Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Čen Bo: Srbiju ću nositi u srcu, saradnja naše dve zemlje nema granica

© Sputnik / Lola ĐorđevićAmbasadorka Kine u Beogradu, Čen Bo
Ambasadorka Kine u Beogradu, Čen Bo - Sputnik Srbija, 1920, 12.08.2023
Pratite nas
Ambasador Kine Čen Bo izjavila je danas da će Srbiju nositi u srcu ma gde bila i ocenila da će bilateralnoj saradnji, koja nema granica, doprineti i međunarodna izložba Ekspo, koja će 2027. godine biti održana u Beogradu.
"Ono na šta sam najviše ponosna u odnosima Beograda i Pekinga je to što se naša obostrano korisna saradnja bori sa svim vrstama izazova, čime se jača naše čelično prijateljstvo", navela je Čen Bo za Tanjug u oproštajnom intervjuu kojim je želela, kako je dodala, da prenese zahvalnost narodu Srbije na gostoprimstvu, podršci i pomoći.
Na pitanje kako Kina vidi izlaz iz situacije na Kosovu i Metohiji, Čen Bo podseća da je stav Kine po pitanju Kosova i Metohije dosledan i jasan.
"Podržavamo napore Srbije da zaštiti svoj suverenitet i teritorijalni integritet. Podržavamo pronalaženje rešenja putem dijaloga u okviru Rezolucije 1244 SB UN. Obaveza formiranja Zajednice srpskih opština treba da bude ispunjena što je pre moguće", navela je ona.

Veliki broj ciljeva ispred nas

Saradnja Srbije i Kine je, kako je ocenila, zahvaljujući Inicijativi Pojas i put, koja ove godine obeležava 10. godišnjicu, ostvarila značajan uspeh na svim poljima, rekla je ambasador čiji će mandat biti upisan zlatnim slovima u istoriji kinesko-srpskih diplomatskih odnosa.
Čen Bo je naglasila da je broj ciljeva koji su ispred nas na polju saradnje uvek veći od onih koji su ostvareni, a njih je mnogo da ih je teško nabrojati.
Zato je, kako je dodala, nedavno napravila dve liste ciljeva, na jednoj je bilo ono što je zajednički postignuto, a na drugoj zadaci koji nam tek predstoje.
"Druga lista je očigledno duža od prve", rekla je ambasador na pitanje na šta je najponosnija iz ugla onoga što je postignuto u odnosima dve zemlje za vreme njenog četvrogodišnjeg mandata završenog 8. avgusta.
"Na polju infrastrukture, puštena je u saobraćaj deonica Beograd-Novi Sad brze pruge Beograd-Budimpešta, a završena je i Obilaznica oko Beograda. Kompanije HBIS, Ziđin Majning i Ziđin Koper postale su najznačajniji izvoznici u Srbiji dok je Kina postala jedan od glavnih trgovinskih partnera i izvor investicija u Srbiji", navela je ambasador.
Pored svega toga, izgrađen je i Kineski kulturni centar i početi su pregovori oko Sporazuma o slobodnoj trgovini, koji će kada bude potpisan otvoriti nove mogućnosti za proširenje saradnje u oblasti trgovine i investicija.
Podsetila je i na važnu zajedničku borbu protiv pandemije kovid-19 kada smo podržavali jedni druge i zajedno radili na spasavanju života.
Na pitanje u čemu vidi potencijale za dalji napredak sveobuhvatnog strateškog partnerstva i prijateljstva naše dve zemlje, kaže da postoji značajan i širok prostor za saradnju u oblasti turizma, obnovljive energije, veštačke inteligencije, medicine i zdravstvene zaštite, biotehnologije, poljoprivrede, kao i informacija i telekomunikacija.
"Nadam se da ću ovom prilikom preneti svoju zahvalnost narodu Srbije. Hvala svima na gostoprimstvu, podršci i pomoći. Srbiji i srpskom narodu želim sve najbolje, neka prijateljstvo Kine i Srbije traje večno", rekla je ona.
Čen Bo i Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 07.08.2023
SRBIJA
Vučić sa kineskom ambasadorkom: Sumirani rezultati saradnje i prijateljstva
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala