- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija planira zonu slobodne trgovine sa Afrikom

© Sputnik / Pavel Bednяkov / Uđi u bazu fotografijaUčesnici Drugog samita i foruma "Rusija-Afrika" u Sankt Peterburgu
Učesnici Drugog samita i foruma Rusija-Afrika u Sankt Peterburgu - Sputnik Srbija, 1920, 11.08.2023
Pratite nas
Rusija priprema sporazume o zoni slobodne trgovine sa četiri afričke zemlje, saopštio je predsednik Rusije Vladimir Putin na sastanku sa članovima vlade nakon foruma Rusija-Afrika i dodao da ne trebaju da se propuste ni drugi regioni Afrike.
„Pripremamo sporazume o zoni slobodne trgovine sa Egiptom, Marokom, Tunisom i Alžirom. Sve je ovo Severna Afrika“, rekao je predsednik.
Kakve će perspektive ovaj korak doneti i Moskvi i ovim zemljama? Da li će zona slobodne trgovine biti jedinstvena u formatu Rusija-Severna Afrika ili će se zaključiti sa svim zemljama posebno? Na ova pitanja Sputnjika pokušali su da odgovore stručnjaci.

Perspektivno tržište

Istovremeno, ruski predsednik je primetio da će se Afrika, prema ocenama eksperata, „razvijati veoma pozitivno, sustići ono što je, možda, propušteno prethodnih decenija“.
To znači da je tržište Severne Afrike za Rusiju i interesantno, i profitabilno i perspektivno. Ali ni Rusija nije ništa manje zanimljiva zemljama Severne Afrike.
Ovu tezu potvrđuje i alžirski ekonomista Murad Kuvaši.
„Moskva se odlučno vraća na afrički kontinent, posebno u zemlje Severne Afrike. Rusija ima istorijske i čvrste odnose sa nizom država. Što se tiče Alžira, Rusija se smatra najvećim dobavljačem naoružanja za ovu zemlju. A u svetlu novih geostrateških uslova u svetu, Rusija nastoji da istražuje nova tržišta. Sa ovog stanovišta, afrički kontinent je prilično perspektivno tržište i za njega se sada nadmeću igrači kao što su SAD, Kina i EU. Zemlje Magreba takođe nastoje da ojačaju ekonomske odnose sa Rusijom i aktivno traže nove partnere. Treba napomenuti da dugogodišnji odnos Afrike sa Evropom nije doneo nikakvu korist. Zato smatram da su odnosi između Rusije i afričkih država obostrano korisni“, objasnio je Kuvaši.
Prema njegovim rečima, Rusija je jaka u političkom, ekonomskom i vojnom pogledu, a i veoma je atraktivna što se tiče turizma – što privlači pažnju zemalja regiona.

Simbol promena

Sa svoje strane, marokanski parlamentarac Nuredin Kerbal u pripremi sporazuma o zoni slobodne trgovine vidi već započetu preorijentaciju regiona ka multilateralnom i obostrano korisnom partnerstvu.
„Ukrajinska kriza je ozbiljno promenila pristupe uspostavljanju partnerstava – i to se jasno pokazalo na afričkom kontinentu. Afričke zemlje, a region Magreba nije izuzetak, sada traže obostrano korisna, ambiciozna partnerstva sa globalnim igračima. Upravo zato su odnosi Maroka i Rusije počeli da se ubrzano i plodotvorno razvijaju po ovom principu, iako su temelji postavljeni još 2016. godine, od trenutka potpisivanja bilateralnog sporazuma o strateškom partnerstvu“, istakao je Kerbal.

Šta će podrazumevati Zona slobodne trgovine?

Prema rečima marokanskog parlamentarca, sporazum o stvaranju zone slobodne trgovine koji je u pripremi, odnosiće se na veliki broj oblasti uzajamne saradnje.
„Sporazum će obuhvatiti mnoge sfere, uključujući turizam, poljoprivredni i energetski sektor, ribolovstvo, zdravstvo i medicinski sektor. Mislim da to neće biti sve“, objasnio je Kerbal.

Hoće li postojati jedna regionalna zona ili nekoliko različitih?

Uzimajući u obzir da sve četiri zemlje sa kojima Moskva planira potpisivanje zone slobodne trgovine čine jedinstveni podregion Afrike – Magreb, postavlja se pitanje: može li Rusija da stvori jedinstvenu zonu slobodne trgovine sa celim regionom? Ili će se za sada sve ograničiti bilateralnim sporazumom sa svakom od zemalja?
Murad Kuvaši smatra da će u doglednoj budućnosti teško biti izvodljivo stvaranje jedinstvene zone, iako je perspektiva za region značajna.
„Na primer, postoji napetost između Maroka i Alžira, granice među zemljama su zatvorene, zato se ne može govoriti o nekom jedinstvenom sporazumu. Možda će nadalje biti moguće rešiti sve nesuglasice i time bi ekonomski konsenzus mogao biti proširen“, ocenio je on.
Sličan stav deli i profesor u Školi za orijentalistiku pri „Višoj ekonomskoj školi“ Nacionalnog istraživačkog univerziteta Andrej Zeltin:
„Zbog unutrašnje napetosti među brojnim zemljama regiona, teško da je sada moguća jedinstvena zona, dok je bilateralna između Rusije i svake od prijavljenih strana apsolutno izvodljiva. Strane će morati da porade na pitanjima logistike i kakvu su konkretnu robu spremne da isporučuju jedna drugoj. Zato je trenutno preuranjeno žuriti sa zaključcima, dok predstoji ogroman rad na tome“, istakao je on.
Rad na pripremi sporazuma o stvaranju zone slobodne trgovine sa Egiptom, Marokom, Tunisom i Alžirom jedan je od rezultata Samita „Rusija-Afrika“, održanog krajem jula u Sankt Peterburgu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala