- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija i Kina planiraju da grade lunarnu bazu za istraživanje dalekog kosmosa

© Sputnik / Anton DenisovMesec i avion
Mesec i avion - Sputnik Srbija, 1920, 11.08.2023
Pratite nas
Mesec će u budućnosti biti baza za istraživanje dalekog kosmosa. Nakon lansiranja kosmičke stanice „Luna 28“, Rusija i Kina planiraju da posade te dve zemlje posete Mesec i izgrade lunarnu bazu, izjavio je generalni direktor „Roskosmosa“ Jurij Borisov.
„Mislim da će Mesec u budućnosti biti baza za istraživanje dalekog kosmosa i drugih planeta“, rekao je on.
Danas je kompanija „Roskosmos“ saopštila da je prva ruska međuplanetarna stanica „Luna 25“, nakon skoro 50 godina, lansirana sa kosmodroma „Vostočni“ u ranim jutranjim časovima i trebalo bi da sleti u regionu Južnog pola Meseca 21. avgusta.
Borisov je najavio da će automatsku stanicu „Luna 26“ lansirati 2027. godine, „Luna 27“ – 2028. godine i „Luna 28“ posle 2030. godine.
Generalni direktor „Roskosmosa“ je naveo da upravo te četiri misije predstavljaju kompleks automatskog istraživanja Meseca i da će se nakon toga sa kolegama iz Kine preći u sledeću fazu – posetu Mesecu i izgradnji baze na Mesecu.
Luna-25“ će biti prva stanica koja će izvršiti sletanje u rejonu Južnog pola Meseca koji ima veoma složen reljef. Prethodne stanice su sletale u ekvatorijalne zone. Glavni cilj stanice je istraživanje mesečevog tla na prisustvo leda.
Ovo je prva misija na Mesec u istoriji savremene Rusije. Prethodna, sovjetska stanica „Luna 24“, poslata je 1976. godine. Tada je na Zemlju doneto oko 170 grama lunarnog tla.
Luna 25 - Sputnik Srbija, 1920, 11.08.2023
RUSIJA
Posle skoro 50 godina: Lansirana ruska kosmička stanica „Luna 25“ na Mesec /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala