- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Predstava „Šah-mat“ o Stepi Stepanoviću: Njegova hrabrost i posvećenost otadžbini nadilaze maštu

© Foto : Ustupljeno Sputnjiku/Bus Plus produkcijaPredstava "Šah-mat" o Stepi Stepanoviću
Predstava Šah-mat o Stepi Stepanoviću - Sputnik Srbija, 1920, 11.08.2023
Pratite nas
Pozorišna predstava „Šah-mat“ o životu srpskog vojvode Stepe Stepanovića premijerno će biti izvedena 15. avgusta u dvorištu Narodnog muzeja u Čačku.
Drama sa protagonistima vojvodom Stepom i kraljem Aleksandrom Prvim Karađorđevićem obiluje snimljenim igranim sekvencama, koje kroz retrospektivu događaja daju gledaocima uvid u značajna dešavanja tokom vojvodinog života i prikazuju najznačajnije momente u novijoj srpskoj istoriji.
Reditelj filma i predstave je glumac Vladimir Jocović, koji igra kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića, a autor teksta je Miljan Guberinić, kome je pripala uloga slavnog vojvode Stepe Stepanovića.
© Foto : Bus Plus produkcijaPriča o najznačajnijim momentima srpske istorije
Priča o najznačajnijim momentima srpske istorije - Sputnik Srbija, 1920, 11.08.2023
Priča o najznačajnijim momentima srpske istorije
„Ovo je jedan kompleksan i veoma zahtevan projekat u kome je učestvovalo u igranim sekvencama ili učestvuje direktno na sceni više od trideset ljudi. Snimano je na više lokacija, a u filmu učestvuju kolege i iz drugih gradova, pa ćete tako imati priliku da vidite i prvaka drame Knjaževsko-srpskog teatra u Kragujevcu Miloša Krstovića, zatim Ivicu Todorovića, glumca milanovačkog pozorišta, i mnoge druge“, kaže Jocović.
Guberinić ističe da je velika odgovornost bila da se napiše scenario za predstavu o jednoj tako važnoj istorijskoj ličnosti, a da ne budu samo opšte poznate pojedinosti iz Stepinog života, već i one sa kojima se javnost nije susretala tako često u istorijskim spisima:
„Nekoliko godina sam proučavao lik i delo vojvode Stepe Stepanovića. Bio je veliki izazov staviti sve u jedan komad i obuhvatiti period od ranog detinjstva do starosti i poslednjih decenija života koje je proveo u Čačku. Pokušao sam da prikažem i njegovu blagu ličnost, posebno prema deci i siročetu iz komšiluka, a ne samo strog i krut način ophođenja. Vojvoda Stepa je bio vojskovođa čija hrabrost, odlučnost i posvećenost otadžbini nadilaze ono što se može izmaštati. On je bio i suprug, otac, komšija, prijatelj, poznanik... Stepa nanovo oživljava i gledaocima prikazuje svoj život u prvom licu“, kaže Guberinić.
Najvažnije je, dodaje, bilo da svi ti podaci i događaji budu tačni:
„Nismo želeli da prekrajamo istoriju, što se često može videti u dramskim i filmskim delima“.
Filmske sekvence, koje su integralni deo pozorišne predstave, snimane su počekom juna na više lokacija u Čačku, među kojima su Gradsko groblje, Kafana „Mladost“, na Kablaru i u domaćinstvu porodice Teofilović, kao i u vili Obrenovića u Smederevu, a nešto ranije u „Podzemnom gradu Karađorđevića“ u Malom Zvorniku.
© Foto : Bus Plus produkcijaBio je veliki izazov staviti sve u jedan komad
Bio je veliki izazov staviti sve u jedan komad  - Sputnik Srbija, 1920, 11.08.2023
Bio je veliki izazov staviti sve u jedan komad
Zanimljivo je da je najmlađi član glumačke ekipe, u toku snimanja, imao devet meseci - Uglješa Teofilović u ulozi Stepe Stepanovića po rođenju.
Projekat „Šah-mat“ se realizuje u okviru programa „Čačanska rodna - Prva nacionalna prestonica kulture Srbije - Čačak 2023“.
U planu je da se, pored redovnih igranja, kao i festivalskih nastupa, igrane sekvence prošire za još desetak minuta, kako bi dobili formu od 55 minuta, koje bi trebalo u budućnosti da se prikazuju kao TV drama.
Crna komedija „U se, na se i poda se“ Gorana Starčevića u režiji Stefana Gajića - Sputnik Srbija, 1920, 01.08.2023
KULTURA
Novi glasovi Beogradskog dramskog pozorišta: Tokom avgusta četiri premijere komada mladih umetnika
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala