- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moskva: Rešavanje krize u Nigeru vojnim putem može dovesti do dugotrajne konfrontacije

© Sputnik / Natalья SeliverstovaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije  - Sputnik Srbija, 1920, 11.08.2023
Pratite nas
Rešavanje krize u Nigeru vojnim putem može dovesti do destabilizovanja sitacije u Sahelu, izjavili su u Ministarstvu spoljnih poslova Rusije.
„Vojni način rešavanja krize u Nigeru mogao bi da dovede do dugotrajne konfrontacije u toj zemlji, kao i do oštre destabilizacije situacije u regionu Sahela“, navodi se u saopštenju Ministarstva.
U saopštenju se ističu napori Ekonomske zajednice zapadnoafričkih zemalja (EKOVAS) za uspostavljanjem ustavnog poretka u Nigeru kroz dijalog sa novim vlastima u zemlji.
„Rusija podržava posredničke napore EKOVAS-a usmerene na pronalaženje izlaza iz trenutne krize“, zaključuje rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Eskalacija u Nigeru

Pobunjenici u Nigeru su 26. jula objavili da smenjuju Muhameda Bazuma sa mesta predsednika zemlje, zatvaraju granice, uvode policijski čas, suspenduju ustav i zabranjuju političko delovanja partija. Oni su 28. jula saopštili da je šef države postao general Abduraman Tijani. Tokom puča on je predvodio predsedničku gardu, čije su jedinice pritvorile i nastavljaju da drže Bazuma. U Bazumovom kabinetu prvo su tvrdili da vojska nije podržala pobunjenike, ali je kasnije komanda Oružanih snaga izjavila o svojoj solidarnosti sa njima.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala