- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Panterov efekat

© Sputnik / Lola ĐorđevićKošarkaš Partizana Kevin Panter
Košarkaš Partizana Kevin Panter - Sputnik Srbija, 1920, 11.08.2023
Pratite nas
Partizan je pored Kevina Pantera uspeo da zadrži i Zeka Ledeja, a upravo je ostanak kapitena uticao i na odluku Ledeja. Lako je moglo da se desi da Panter spakuje kofere, ali je crno-beli dres čak stavio i ispred NBA lige.
Pored Mateuša Ponitke i Ognjena Jaramaza čini se da je Partizan još važniji posao uradio odlukom Kevina Pantera da ostane u crno-belom dresu. Kapitenova potvrda da ostaje u Partizanu uticala je i na Zeka Ledeja koji je otkrio da je u klubu ostao zbog Pantera.
Iako je kapiten imao na stolu ponudu Barselone, odlučio je da prihvati da ostane u Partizanu, a time je zadržao i Ledeja.

„Kada je Kevin ostao, to je bila velika vest, znao sam šta se dešava, on mi je među najboljim prijateljima. Imalo je uticaja kada sam pregovarao i kada sam razmatrao ponude i razne stvari. Znao sam da je on tu, stvorili smo određenu kulturu, kada smo došli, sve je bilo novo, nije bilo popularno. Izgradili smo određenu kulturu. Bili smo najmlađi tim u Evropi godinu dana pre toga i trudili se da damo sve od sebe na terenu. Izgradili smo nešto novo. Matijas Lesor je došao, Dante Egzum, Džejms Naneli... Kad smo čuli da je Panter potpisao baš mi je bilo drago što je nagrađen za sve, zaradio je i dobio je ono što je želeo. Došli smo u klub kada je bio skoro na dnu, izgradili smo nešto zajedno“, ispričao je Ledej u „Urbonas podkastu“.

Panterov efekat u Partizanu ogledao se u mnogo segmenata, a ostanak Ledeja samo je jedan od primera kakve kapitenske osobine poseduje Amerikanac.
Dok bi svaki drugi košarkaš prigrlio NBA ponudu i šansu da ostvari san koji verovatno sanja svaki igrač koji izađe na parket, Kevin se premišljao i dugo pregovarao sa Torontom, da bi na kraju ostao u Beogradu.
„Zaista smo ozbiljno razgovarali sa Toronto Reptorsima, mislio sam da ću dobiti šansu. Neko vreme su trajali pregovori i postojala je mogućnost da odem tamo. Nije se poklopilo, jednostavno se nismo dogovorili“, rekao je Panter gostujući u podkastu kod Donatasa Ubornasa.
Toronto Panteru nije mogao da garantuje da će dobiti priliku da igra odmah kada dođe, pa je Amerikanac shvatio da mu više odgovora uloga kapiten u klubu gde je stekao fantastičan odnos na navijačima i saigračima.
„Pokušavao sam dosta dugo da vidim da li je ponuda ozbiljna ili ne, jer NBA ponude često nisu ozbiljne. Oni će ti dati negarantovani ugovor i reći će da je sve super ako ostaneš, ako se ne dokažeš onda odlaziš. Kada sam ja u pitanju, morate da mi ponudite i ugovor, ne da budete samo jaki na rečima. Tako da sam ostao u Evropi“, rekao je Panter.
Kada trener poput Željka Obradovića dodeli takvu ulogu teško je odbiti.
„Već smo nešto sagradili. Ja sam kapiten tima i to je nesumnjivo bio veoma važan deo moje odluke“, objasnio je Kevin ostanak u Partizanu i tako potvrdio tezu koju je kasnije izneo Ledej.
Kapitensku ulogu tokom sezone bez sumnje je opravdao. Kada je bilo teško, kada su se mečevi lomili, saigrači su pogledom tražili Pantera i bacali mu loptu u ruke gde god da je na terenu.
Nekada je bio daleko od koša, nekada su ga protivnički igrači zagradili odlično, ali šta god da je bio slučaj kada je bilo najpotrebnije Panterova lopta završila je u košu.
S obzirom da je Partizan posle prednosti od 2:0 doživeo poraz od Real Madrida u Evroligi, crno-beli su ambicije usmerili na ABA ligu koju su na početku sezone i ciljali. Ponovo je Partizan imao 2:0 i ispustio ih, ali ovoga puta u majstorici kapiten je odlučno završio posao.
Panter je u majstorici protiv Crvene zvezde bio nezaustavljiv i uz njegova 32 poena crno-beli došli su do šampionske titule posle pune decenije.
Barselona, Panatinaikos, turski klubovi, NBA, ništa od navedenog Amerikancu nije bilo dovoljno dobro da ga odvoji od Partizana, a poruka navijačima bila je da nije završio posao.
Pogledajte novo izdanje emisije Sputnjik sport.
Džastin Holidej - Sputnik Srbija, 1920, 03.07.2023
SPORT
Jokić i Denver dobili pojačanje – Amerikanac posle Dalasa stiže kod Nagetsa
Partizan i Crvena zvezda - Sputnik Srbija, 1920, 02.07.2023
SPORT
Kada počinje Evroliga i zašto se toliko potencira na Berlinu i Nemačkoj?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala