- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Hakeri objavili dokument o spremnosti Švajcarske da pošalje oružje Ukrajini; Bern potvrdio

© Sputnik / Alekseй Filippov / Uđi u bazu fotografijaFederalni dvorac (Parlament) u Bernu
Federalni dvorac (Parlament) u Bernu - Sputnik Srbija, 1920, 11.08.2023
Pratite nas
Hakerska grupa „Džoker DPR“ objavila je poverljiv dokument državnog sekretarijata za ekonomiju Švajcarske (SECO) u kom se razmatraju različiti scenariji koji omogućavaju Bernu da pruži vojnu pomoć kijevu bez kršenja prava neutraliteta, objavilo je lokalno izdanje „Temps“ i medijska grupa „Tamedia“.
Prema objavi, švajcarske vlasti su potvrdile da je dokument originalan.
Hakerska grupa je 8. avgusta objavila na svom Telegram kanalu video snimak na kom se vidi kako je dobijen poverljivi švajcarski dokument, koji se tiče mogućnosti Berna da isporuči oružje Ukrajini.
U svojoj objavi grupa uverava da su ovaj dokument najpre presrele SAD, a zatim je predat ukrajinskoj vojsci.

„Na jednoj od elektronskih adresa Oružanih snaga Ukrajine bio je otkriven zanimljiv dokument Federalnog departmana inostranih poslova Švajcarske o traženju šeme isporuke švajcarskog oružja Kijevu kako bi se to učinilo uz očuvanje neutralnosti. Ovaj dokument su ukrajinskoj strani predale SAD, koje takođe špijuniraju Švajcarce“, pišu hakeri.

Iako su mnoge informacije koje dokument sadrži već poznate, paragraf koji je obeležen kao „poverljiv“ sadrži nove podatke da Švajcarska proučava mogućnost stvaranja „kružne razmene“ sa baltičkom državom (verovatno Letonijom) i Danskom kako bi zamenila poslata borbena vozila pešadije poslata u Ukrajinu sa 25 švajcarskih borbenih vozila pešadije „pirana 3“.

„Poverljivo: trenutno je, očigledno, moguća kružna razmena između Danske, jedne od baltičkih zemalja (moguće Letonije) i Ukrajine uz učešće švajcarske vojne tehnike. Pribaltička zemlja predaće Ukrajini vojnu tehniku, a u zamenu će od Danske dobili analogna vozila, prvobitno proizvedena u Švajcarskoj (‘pirana 3’). Nikakvih konkretnih zahteva do sada nije bilo. Oni se moraju razmatrati u skladu sa zakonom o vojnoj imovini“, navodi se u dokumentu.

Portparol SECO Fabijan Majenfiš potvrdio je medijskoj grupi „Tamedia“ da je ovaj dokument originalan i da je bio sastavljen početkom 2023. godine.
U intervjuu švajcarskoj RTV RTS švajcarski senator Verner Zalcman izjavio je da ga je „zapanjio sadržaj dokumenta“.

„Uvek smo govorili da su ovakvi poslovi u formatu 'kružne razmene' kršenje švajcarske neutralnosti“, istakao je on.

Ranije je Federalni savet Švajcarske potvrdio da je privržen zabrani izvoza naoružanja, švajcarske proizvodnje, trećim zemljama. Ova odluka je motivisana neutralnim statusom zemlje.
Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 16.03.2023
RUSIJA
Amerika ucenjuje Švajcarsku: Živećete i dalje bogato ako odustanete od neutralnosti
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala