Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Fingirani sukobi Kurtija sa Ramom i Zapadom: „Nevidljivim sankcijama“ do nezavisnosti Kosova

© AP Photo / Olivier Douliery/Pool PhotoAljbin Kurti na sastanku sa državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom
Aljbin Kurti na sastanku sa državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom - Sputnik Srbija, 1920, 11.08.2023
Pratite nas
Svi sukobi Aljbina Kurtija, kako sa Edijem Ramom tako i sa SAD i EU su manje-više fingirani jer i premijer tzv. Kosova i „druga strana u sukobu“ imaju zajedničke interese. Zajednički interes sa Ramom mu je stvaranje „Velike Albanije“ dok je zajednički interes Kurtija i Zapada završetak procesa priznavanja kosovske nezavisnosti.
Najnovija epizoda sukoba između albanskog i kosovskog premijera Edija Rame i Aljbina Kurtija ušla je u novu fazu posle Raminog intervjua za italijansku „La stampu“ u kome je za kolegu iz Prištine rekao da ga poštuje, iako je tvrdoglav i maksimalista.
„Poštujem to što radi, ali bih napravio potpuno drugačije izbore. Tvrdoglav je i maksimalista. Ima fantastičnu priliku, francusko-nemački mirovni plan. Sporazumi ne ostaju zauvek na stolu i onda vas istorija tera da čekate“, rekao je Rama.

„Velika Albanija“ zajednički cilj: Sukob na liniji – ko je vođa svih Albanaca

Mada u suštini imaju zajednički cilj a to je stvaranje „Velike Albanije“, diplomata Zoran Milivojević smatra da su Rama i Kurti od ranije rivali u ideološko-političkom smislu. On podseća da je Samoopredeljenje registrovano kao partija u Albaniji i da je učestvovalo na izborima, doduše neuspešno.
Postoji i sukob političkog interesa, jer strategija Kurtija je panalbanska i podrazumeva objedinjavanje albanskog prostora, koji uključuje i Albaniju, ali pod kapom Prištine. Osim toga, Kurti i Rama se razlikuju po političkom pristupu vezanom za region i za Kosovo i Metohiju, jer Rama, za razliku od Kurtija, podržava Otvoreni Balkan, ističe Milivojević.
„To vidimo i iz posete Kurtija Makedoniji gde je bio u Tetovu i u opštini Čair u Skoplju gde su na vlasti stranke opozicione vladajućoj stranci, Demokratskoj uniji Albanaca. Dakle Kurti je u sukobu ne samo sa Ramom u Albaniji nego i sa albanskim strukturama u Makedoniji. Ne sarađuje sa vladajućom strankom nego sa opozicionim i to je taj interesni sukob. Njihov glavni moto i suština tog sukoba je što imaju panalbanske i liderske ideje na celini albanskog korpusa. I jedan i drugi.“
U tom smislu su u interesno-ideološkom sukobu i to se manifestuje u osporavanju politike Kurtija od strane Rame i obrnuto, dodaje Milivojević.

„Trockista“ Kurti i „socijalista“ Rama – dva putića ka strateškom cilju

Obojici je cilj stvaranje tzv. Velike Albanije, samo što je u slučaju Samoopredeljenja i Kurtija to ugrađeno u političku strategiju a kod Rame i njegove Socijalističke partije to nije izričito navedeno u programskim dokumentima, smatra Milivojević.
„Obojica podržavaju tzv. OVK i ne osporavaju taj panalbanski pokret koji datira od polovine prošlog veka i koji je u osnovi albanske strategije, bez obzira ko je na vlasti na ovim prostorima. I tu nema nekog spora, samo što je Kurti u tom smislu direktniji, kod njega su naglašene te ekstremne levičarske, prokomunističke, ako hoćete, trockističke ideje i pristupi, dok kod Rame to nije prisutno na taj način. On je na čelu modernije, socijalističke levičarske partije koja je bliža savremenim kretanjima, dok je kod Kurtija sve to ekstremno.“
Tu nema suštinske razlike kao što je nema ni kad je reč o pitanju Kosovu i Metohiji gde obojica imaju iste ciljeve, a velikoalbanska ideja prisutna je i u jednom i u drugom slučaju, ističe Milivojević.

„Nevidljive“ zapadne sankcije Kurtiju

Iako su SAD i EU nedavno uvele sankcije Kurtiju, njegova politika nije se promenila. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da sankcija protiv Kurtija nema, dok ih ima protiv Milana Radojičića i Aleksandra Vulina.
„Jesu li Kurtiju uveli sankcije, ili su samo u pitanju sugestije? Progonjeni su Srbi, ranjeni su Srbi, sankcionisani su samo Srbi. U BiH su krivi samo Srbi. U Beogradu im je kriv neko zato što oni smatraju da je rusofil“, rekao je Vučić. Prema Milivojeviću, zapadne sankcije Kurtiju se uopšte ne vide.
„To što nisu obavljena dva, tri susreta ili što nije otputovao negde, to sasvim sigurno nisu prave sankcije koje bi mogle da ugroze njegovu vladavinu i poziciju. Vidimo da se ne preduzimaju nikakve mere i akcije koje bi mogle da ga dovedu u poziciju da izgubi vlast i dominaciju na političkoj sceni, ili koje bi ugrozile njegovo biračko telo i njegovu vlast u sprovođenju mera i akcija. Dakle, bez ikakvog problema se sve to skupa događa tako da se njemu praktično ništa ne dešava. Zbog toga te sankcije postoje na papiru ali nisu vidljive. Konkretnih mera nema i to se najbolje vidi po tome što nema deeskalacije na severu. Ništa se ne događa na tom planu, on i dalje sprovodi svoju politiku, od toga ne odustaje, to javno govori i to je to“, zaključio je Milivojević.
Aljbin Kurti i Edi Rama - Sputnik Srbija, 1920, 05.07.2023
REGION
Varnice na relaciji Kurti-Rama
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala