- Sputnik Srbija, 1920
MULTIMEDIJA
Kada slika govori više od hiljadu reči! Kroz Sputnjikove foto-galerije, infografike i drugi multimedijalni sadržaj sagledajte svet iz drugačije perspektive.

„Ulaz u raj“ – Na nebu se pojavio redak fenomen /video/

CC BY-SA 2.0 / Blue_Horse / Iridescentni oblaci
Iridescentni oblaci - Sputnik Srbija, 1920, 10.08.2023
Pratite nas
Izuzetno redak nebeski fenomen pri kome su oblaci u obliku tornada praćeni dugom oduševio je sve korisnike interneta, a neki su komentarisali da izgleda kao ulaz u raj.
Prema navodima sajta Unilad, bajkoviti prizor ukazao se iznad Kine, a po kineskom narodnom verovanju predstavlja predskazanje dobrih prilika.
Ipak, NASA je objasnila da se ovaj astronomski fenomen zove iridescencija oblaka i može biti znak upozorenja na predstojeće loše vremenske prilike.
Pored toga, NASA je ranije istakla da kada se pojave veliki šareni oblaci, zapravo ima mnogo skrivenih tamnih oblaka. Ako pažljivo pogledate ovaj kratki video, videćete da se šareni oblaci pojavljuju iznad kumulusnih oblaka, što takođe znači da se donji oblačni sloj stalno razvija naviše, a u budućnosti se može formirati i oluja, što je upozorenje da u lokalnom području može doći do lošijeg vremena.
Iako podseća na dugu, princip nastajanja ove pojave je drugačiji. Dok je duga rezultat refrakcije (sunčeva svetlost se savija i prelama dok prolazi kroz velike kapljice vode), iridescentni oblaci nastaju zbog difrakcije, koja se događa kada snop svetlosti naiđe na prepreku slične veličine toj talasnoj dužini svetla i zatim se prelama i savija oko prepreke. Kada se Sunce nalazi sakriveno debljim oblakom, vodene kapljice oblaka mogu da izvrše difrakciju svetlosti koja kroz njih prolazi.
Supermesec se izdiže iznad vatrometa u Kanzas sitiju. - Sputnik Srbija, 1920, 31.07.2023
NAUKA I TEHNOLOGIJA
U avgustu će noćno nebo dva puta obasjati astronomski fenomen, prvi već večeras
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala