- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Svetske cene pirinča u julu najviše za 12 godina

CC0 / Unsplash/Pille R. Priske / Pirinač
Pirinač - Sputnik Srbija, 1920, 10.08.2023
Pratite nas
Svetske cene pirinča su u julu bile najviše od septembra 2011. godine, saopštila je agencija UN za hranu i poljoprivredu FAO.
Globalni indeks cena pirinča je u julu porastao mesečno za 2,8 odsto, na 129,7 poena, što je najviše skoro 12 godina, navela je agencija sa sedištem u Rimu.
Kako navodi Si-En-Bi-Si, pirinač je u odnosu na jul 2022. godine poskupeo za 19,7 odsto zbog indijske zabrane izvoza nekih vrsta pirinča i nepovoljnih vremenskih uslova koji bi mogli da utiču na proizvodnju.
"Neki dobavljači su zabrinuti zbog potencijalnog negativnog uticaja klimatskog fenomena El Ninjo na proizvodnju pirinča, kao i zbog prekida žetve u Vijetnamu usled kiša, što je podstaklo rast cena", dodaje se u izveštaju.
Indija, vodeći svetski izvoznik ove namirnice, zabranila je 20. jula izvoz belog pirinča koji ne spada u vrstu basmati, pošto vlada u Nju Delhiju želi da zaustavi rast cena pirinča u zemlji i istovremeno obezbedi dovoljnu količinu zaliha "po razumnim cenama".
Ova država ima više od 40 odsto udela u globalnoj trgovini pirinčem.
Aktuelna cena fjučersa sirovog pirinča se kreće oko 16,02 dolara za centu (cnjt)
Centa u SAD i Kanadi odgovara težini od 45,36 kilograma.
FAO indeks cena pirinča će u avgustu verovatno biti još veći nego u julu, smatra viši analitičar globalne banke hrane i poljoprivrede Rabobank, Oskar Tjakra.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala