- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Šta pokazuje otkriće sela starog 1.600 godina iskopanog u Meksiku /foto/

© Fotolia / Stevica MrdjaArheolog na iskopinama
Arheolog na iskopinama - Sputnik Srbija, 1920, 10.08.2023
Pratite nas
Nova arheološka iskopavanja severoistočno od Meksiko Sitija otkrila su tri grobnice, keramiku i arhitektonske strukture.
Smešteno oko 50 kilometara severoistočno od Meksiko Sityja, selo Teotihuakan je prvobitno otkriveno 1960. godine, za šta je zaslužan arheolog Francisko Gonzalez Rui. On je tada pronašao keramiku koja je ukazivala na to da su stanovnici sela bili samostalni ribari i sakupljači.
Međutim, arheolozi su u periodu od marta do juna ove godine otkopali nove konstruktivne elemente poput kanala, podova, ramova, rupa za stubove i arteškog bunara, a otkrili su i ostatke tri skeleta koji pripadaju dvema odraslim osobama i jednom detetu. Takođe, pronađene su polirane kutije s prstenastom bazom, saopštio je meksički Nacionalni institut za antropologiju i istoriju.

"S ovim novim nalazima je potvrđeno je i demonstrirano postojanje sela Teotihuakan u oblasti Tlatelolko", zaključili su arheolozi Huan Karlos Kampos Varela i njegova kolegica Mara Abigejl Becera Amecua, koji su predvodili iskopavanje.

Prema dokazima koje su pronašli, selo Teotihuakan datira iz perioda između 450. i 650. godine nove ere i odgovara klasičnom periodu između faza kasnog Xolalpana (od 350. do 550. godine nove ere) i Metepeka (od 550. do 600. godine nove ere).
Teotihuakan je arheološko nalazište koje ima najdužu historiju istraživanja u Meksiku. Veliki deo znanja o ovom mestu, umetnosti i kulturi potiče iz astečkih izvora. Grad je procvetao između 100. godine stare i 650. godine nove ere, mnogo pre dolaska Asteka 1400-tih godina.
Njegovo tačno poreklo ostaje misterija, ali je poznato da su mu ime dali Asteci. Teotihuakan znači "mesto gde su stvoreni bogovi".
"Složenost dokaza prikupljenih ove godine nam omogućava da smatramo da privreda ovog sela nije trebala biti bazirana samo na samoodrživosti i prikupljanju, nego i na mešovitoj proizvodnji uz korišćenje jezera. Možda je to bila mešavina lova i zanatske proizvodnje keramike jer su pronađeni neki fragmenti čvrstih i modeliranih figurica", rekli su arheolozi.
Oni su ustanovili da je selo Teotihuakan moralo imati trgovinske veze i da je zvisilo od drugih zajednica na zapadnoj obali jezera Tekskoko.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala