- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Evropska svemirska agencija odložila lansiranje rakete Ariana 6 za 2024. godinu

© AP Photo / NASA, ESA, CSA, and STScIPrve fotografije svemira sa teleskopa Džejms Veb
Prve fotografije svemira sa teleskopa Džejms Veb - Sputnik Srbija, 1920, 10.08.2023
Pratite nas
Evropska svemirska agencija (ESA) potvrdila je da je odložila prvo lansiranje nove rakete Ariana 6, što znači da će Evropa do 2024. godine ostati bez mogućnosti samostalnog pristupa svemiru.
Raketa neće biti lansirana ove godine i njen prvi let pomeren je za 2024. godinu zbog tehničkih problema koji su se dogodili prilikom testiranja motora, prenosi portal Intrestingindženiring.
Generalni direktor ESA-e Josef Ahbaher je potvrdio ove informacije putem društvenih mreža i naveo da će ESA u saradnji s partnerima među kojima su ArianaGrup, Arianaspejs i CNES provesti testiranje motora u narednim sedmicama pre određivanja konačnog datuma lansiranja.
Razvoj rakete Ariana 6 traje već nekoliko godina, a prvobitno je planirano da bude lansirana 2020. godine. Međutim, došlo je do niza odlaganja zbog tehničkih izazova, budžeta i pandemije korona virusa.
Jedan od većih problema je bio test odbrojavanja raketnog motora jezgra, a to je Vulkan 2.1, koji je obavljen u svemirskoj luci Kourou u Francuskoj Gvajani 18. jula. Test je trebalo da se okonča kratkim paljenjem motora, ali je prekinut zbog prekoračenja unapred postavljenih ograničenja. Test je kasnije otkazan zbog nedostatka tečnog kiseonika.
ESA je u saopštenju najavila odlaganje testa odbrojavanja za 29. avgust nakon dvosedmične pauze tokom leta. Ova pauza je napravljena kako bi se omogućilo osoblju da se odmori i izvrši popravke u bazenu korišćenom za kontrolisano odlaganje viška vodonika. Istovremeno, Vincijevo testiranje motora gornje faze u postrojenju u Lampoldshausen u Nemačkoj naišlo je na kašnjenja krajem jula zbog softverskih nepravilnosti. ESA je potvrdila da će ovo testiranje biti obavljeno do 1. septembra.
ESA je najavila planove i za produženi statički test Vulkan 2.1 motora u pomenutoj svemirskoj luci. Test je zakazan za 26. septembar, a ESA je naglasila da će datum lansiranja rakete Ariane 6 zavisiti upravo od tog testiranja motora.
Tokom svog prvog leta, raketa Ariana 6 će transportovati nekoliko malih satelita među kojima će biti i Kjubsat Radio Interferometri Eksperiment (CURIE).
Odlaganje leta rakete Ariane 6 je dovelo do "krize lansiranja" u Evropi. Raketa Ariana 5 je obavila poslednji let 5. jula, dok je raketa Vega C i dalje neaktivna nakon neuspešnog lansiranja u decembru 2022. godine. Pored toga, Evropa više ne koristi rusku raketu Sojyz zbog sukoba u Ukrajini. Evropa je, do lansiranja Ariane 6, privremeno izgubila mogućnost autonomnog pristupa svemiru, pa se ESA zato mora oslanjati na raketu Falkon 9 kompanije SpejsIks.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala