- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Dodik: Srpska nije izolovana, krajem godine sastaću se s Putinom

© Foto: Skrinšot/RTS Oko - Zvanični kanalMilorad Dodik
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 10.08.2023
Pratite nas
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je da će se u narednom periodu sastati sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i drugim svetskim liderima i poručio da Srpska ima prijatelje i da nije izolovana.
"Srpska nikad nije imala više prijatelja spremnih da nas razumeju. To što Nemačka i druge zemlje tog dela sveta imaju negativan odnos prema Republici Srpskoj, to nije ništa novo", rekao je Dodik.
Dodik je u intervjuu za RTRS istakao da će se do kraja meseca sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Mađarske Viktorom Orbanom, ali i da će uskoro razgovarati sa predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim i predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom.
"Srpska nije izolovana, imamo prijatelje i do kraja godine sastaću se sa najmanje dva globalna lidera. U oktobru ili novembru putujem u Kinu gde ću se sastati sa njihovim predsednikom, a do kraja godine sastaću se i sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom", rekao je Dodik.

Srpska neće dozvoliti da bude razgrađena

Srpska će nastaviti da se bori za ono što joj pripada po Ustavu BiH i Dejtonskom sporazumu i neće dozvoliti da bude razgrađena, rekao je Dodik.
„Republika Srpska je mala i u formalno-pravnom, odnosno međunarodnom smislu nije priznata kao država, ali ima sve kapacitete države i to je predviđeno Dejtonskim sporazumom i Ustavom i toga se nećemo odreći“, rekao je Dodik.
On je rekao da su Amerikanci obećali nekadašnjem lideru SDA Aliji Izetbegoviću da će oni, kada potpiše Dejtonski sporazum, godinama raditi na razgradnji Republike Srpske i da će napraviti BiH kao funkcionalnu državu.
„Malo sutra, to zavisi i od nas, nije sve u moći Amerikanaca. Moćni jesu, ali su jednako tako i arogantni. Uvedu sankcije meni, ali i mom unučetu od četiri godine. To je njihova moć i na tome se iživljavaju“, rekao je Dodik.
On je naveo da ima saznanja da je u američkom Stejt departmentu bilo svađe u vezi sa sankcijama koje su nedavno uvedene visokim zvaničnicima Republike Srpske i na nivou BiH.
Dodik je istakao da se neće dogoditi da EU uvede sankcije Republici Srpskoj koja nije izolovana i nikada nije imala više prijatelja spremnih da razumeju njenu poziciju i da joj pomognu.

Nemačka nervozna zbog Ukrajine

Milorad Dodik je rekao da odluka Nemačke da uskrati kreditna sredstva za finansiranje četiri projekta govori o političkim i ekonomskim pritiscima na Republiku Srpsku zbog nepriznavanja neligitimnog Kristijana Šmita, ali i pokušaju Nemačke da zbog svojih finansijskih problema nađe izgovor i način da poništi ranije potpisane ugovore.
Kako kaže, navodna antiustavna politika Republike Srpske, koju Nemačka navodi kao razlog za odustajanje od finansiranja četiri projekta, samo je izgovor. Dodik tvrdi da ovim pokušavaju da sakriju nezadovoljstvo cenom dogovorenom pre nekoliko godina za izvođenje određenih radova. Bez obzira na sve, kaže Dodik, Srpska nije bez alternative.
„Treći put otkazuju iste projekte, oni spasavaju svoje firme. Mi smo za vreme Merkelove, zbog dobrih odnosa sa Nemačkom i nemačkim kompanijama i bankama prihvatili da rešavaju problem vetroparka Hrgud. Mi smo imali ponudu i Kineza i sada mi je žao što to nismo prihvatili, ali mogu se vratiti ponovo. Možda ćemo izgubiti godinu. Dakle, napravljen je ugovor sa nemačkom kompanijom koja je trebalo da transferiše tehnologiju i obezbedi finansiranje. Za finansiranje je određena Nemačka razvojna banka koja je to pratila kreditno, to je uobičajeno. Međutim, ugovor je potpisan pre korone, a nakon korone je sve bilo daleko skuplje. Nemci nisu imali finansijski interes jer gube, a nisu mogli ni da prošire ugovor. U nemogućnosti da izvrše posao, našli su ovo rešenje da otkazuju projekat, a otkazali su ga pre godinu dana“, pojasnio je Dodik.
Dodik kaže da je Nemačka nervozna jer se njihov plan u vezi sukoba u Ukrajini ne ispunjava, pa bi strogoću da treniraju na Republici Srpskoj i malim zemljama. Ipak, smatra da ono što su zamislili neće ići, jer Srpska ima više nego ikad prijatelja u svetu.

BiH primer za antisuverenitet

BiH je primer za antisuverenitet, to je zemlja pod protektoratom, rekao je predsednik Republike Srpske.
„Ako nema Republike Srpske, nema nijedne suverene odluke na nivou BiH. Nema je u Predsedništvu BiH, ni u vojnim pitanjima ako srpski član Predsedništva ne podrži, ako pokrene vitalni interes onda o tome u krajnjoj instanci ne odlučuje Predsedništvo, Parlamentarna skupština ili Savet ministara, već Narodna skupština Republike Srpske koja poništava odluke Predsedništva. Šta je to već dokaz suvereniteta“, kaže Dodik.
Kako navodi, postoji jedan deo suvereniteta BiH koji je na međunarodnom planu i predviđen.
„Kada iz političkog Sarajeva citiraju Ustav, Dejtonski sporazum onda citiraju samo one reči koje im odgovaraju. Tako /bošnjački član Predsjedništva/ Denis Bećirović kaže "BiH nastavlja da živi ne više kao Republika BiH, već kao BiH" i tu stane, ali je ključno ono što piše posle toga. A u Ustavu piše "nastavlja da postoji u skladu sa političkim sistemom utvrđenim ovim Ustavom", a taj politički sistem kaže "BiH je sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda". Bećirović to nikad neće da kaže, stalno pokušava da izvuče tu priču o Bosni, kako je ona suverena itd. Realno gledano, da bi se dokazao njegov suverenitet kao člana Predsedništva nad čitavom teritorijom BiH, neka dođe u Banjaluku i sprovede bilo koju svoju odluku. Naravno da neće i ne može, ne može to da uradi ni u Trebinju, ni u Širokom Brijegu. Pitanje koliko može i tamo sa tih svojih 25 odsto koje su dobili Bošnjaci da suvereno odlučuju i vladaju s tim“, ističe Dodik.
On je poručio da niko ne može sprečiti aktivnosti Republike Srpske koje se sprovode u skladu sa Ustavom.
„Oni čitavo vreme pokušavaju putem visokih predstavnika, Ustavnog suda BiH i svojih međunarodnih prijatelja da zagorčaju situaciju oko Republike Srpske i u tome uspevaju. Moram da priznam da je njihova dijaspora organizovana u mržnji prema Republici Srpskoj i koordinisana i mi imamo problem s tim. Takvi ljudi ulaze u vlade stranih zemalja“, kaže Dodik.
Predsednik Srpske je naveo da je i analiza EU, sprovedena pre desetak godina, potvrdila suverenost u odlučivanju Republike Srpske.
„EU je napravila analizu o tome koliko ko u BiH ima ovlašćenja na evropskom putu. E ta ovlašćenja su dokaz suvereniteta. Analiza je pokazala da Republika Srpska ima najviše ovlašćenja na prostoru BiH za evropska pitanja i to 83 odsto. Zajednički nivo ima samo 17 odsto i toliko je BiH i suverena u odnosu na Republiku Srpsku. Dakle, najmanje ovlašćenja za pitanja BiH ima nivo BiH“, istakao je Dodik.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala