- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Da li će dobri stari „jugo“, proglašen za najgori auto u istoriji SAD, ostvariti svoj američki san

© Foto : Ustupljeno Sputnjiku/Aleksa BorkovićJugo u Americi
Jugo u Americi - Sputnik Srbija, 1920, 10.08.2023
Pratite nas
Iako je svojevremeno proglašen za „najgori automobil u istoriji Sjedinjenih Američkih Država”, danas je „jugo“ egzotična pojava koja privlači puno pažnje, pokreće diskusije i živi život rok zvezde.
Dokumentarni film „Jugo ide u Ameriku“ reditelja Filipa Grujića, koji je u fazi produkcije, prati filmsku ekipu koja putuje u starom automobilu „jugo“ duž cele Amerike.

Jugo Amerika

Autori ovog dokumentarca će tokom svog putovanja raditi intervjue sa ljudima koji su bili zaslužni za osnivanje „Jugo Amerike“ osamdesetih godina, kao i sa entuzijastima koji ovaj auto i danas voze u Americi.
© Foto : Ustupljeno Sputnjiku/Aleksa BorkovićPromišljanja o porodici, zemlji i društvu
Jugo na putu ostvarenja svog američkog sna - Sputnik Srbija, 1920, 10.08.2023
Promišljanja o porodici, zemlji i društvu
Usput će pokušati da povežu priču „juga“ u Americi sa ličnom pričom raspada svoje porodice i zemlje, postavljajući pitanje: „Ko odlučuje šta je zaista loše?”
„Glavna motivacija i početna ideja za ovaj film došla je kao rezultat višegodišnjeg pisanja i promišljanja o porodici, zemlji i društvu kom pripadam i pokušaju da dođem do nekih odgovora – zbog čega sam odrastao u društvu iz kojeg sam, nekada, želeo da pobegnem. Upoznavanjem čitave Amerike u vozilu jugo pokušavam da shvatim šta je moglo da bude da su se kockice drugačije posložile u bliskoj prošlosti“, kaže Filip Grujić.
Grujić se pita kako je moguće da je ono što je nama najbolje, nekom drugom najgore i šta se događa kad mi, u našem najboljem i najgorem istovremeno, obiđemo njihove najbolje i najgore delove:
„Da li to obesmišljava naše postojanje? Iz potrebe da razumem, odnosno da pokušam da razumem, shvatio sam da je jugospojnica za sve što me interesuje. Želja mi je da jugo ostvari svoj američki san, vozeći se od istočne do zapadne obale”.
© Foto : Ustupljeno Sputnjiku/Aleksa BorkovićJugo ide u Ameriku
Dokumentarni film Jugo ide u Ameriku Filipa Grujića - Sputnik Srbija, 1920, 10.08.2023
Jugo ide u Ameriku

Od Njujorka do Los Anđelesa

Filmska ekipa je sredinom jula stigla u Njujork, odakle je otpočela svoju avanturu.
Nakon obilaska istočne obale i znamenitosti gradova Vašingtona, Baltimora, Kolumbusa i Detroita, sledeća destinacija juga je grad Čikago, u kome će ekipa filma imati priliku da upozna i snimi razne srpske kulturne organizacije.
Nakon Čikaga, sledi put u Indijanapolis, Nešvil, pa zatim kroz države Alabama, Misisipi, Luiziana, Teksas, Nju Meksiko, Arizona, Nevada sve do Kalifornije i Los Anđelesa, gde će jugo konačno ostvariti svoj američki san.
© Foto : Ustupljeno Sputnjiku/Aleksa BorkovićJugo na putu ostvarenja svog američkog sna - od Njujorka do Los Anđelesa
Dokumentarni film Jugo ide u Ameriku Filipa Grujića - Sputnik Srbija, 1920, 10.08.2023
Jugo na putu ostvarenja svog američkog sna - od Njujorka do Los Anđelesa
Kako bi sakupila potreban novac za završetak snimanja filma u Americi, autorska ekipa je pokrenula „IndieGoGo crowdfunding“ kampanju.
Iza produkcijskog tima stoji producentkinja Čarna Vučinić, koja je svoje prvo producentsko ostvarenje imala na dugometražnom prvencu rediteljskog para Dušana Zorića i Matije Gluščevića „Da li ste videli ovu ženu?“, koji je na Filmskom festivalu u Veneciji osvojio specijalno priznanje za montažu.
Autorsku ekipu filma čine i direktor fotografije Aleksa Borković, montažerka Kristina Todorović, dizajnerka zvuka Jana Baljak i snimatelji zvuka Aleksandar Blažić i Ivana Finci.
Ekipa filma Da li ste videli ovu ženu i Marina Abramović u Njujorku - Sputnik Srbija, 1920, 10.04.2023
KULTURA
Srpski film dočekan ovacijama u Muzeju MoMA u Njujorku
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala