- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Bajden traži od Kongresa još 24 milijarde dolara za Ukrajinu

© AP Photo / Mindaugas KulbisAmerički predsednik Džozef Bajden
Američki predsednik Džozef Bajden - Sputnik Srbija, 1920, 10.08.2023
Pratite nas
Američki predsednik Džozef Bajden obratio se Kongresu Sjedinjenih Američkih Država zahtevajući dodatna sredstva za vojnu pomoć Ukrajini u visini od 13, 1 milijardi dolara, navodi se u dokumentu koji je objavila Bela kuća.

„Oko 9,5 milijardi dolara za naoružavanje Ukrajine i za popunjavanje zaliha Ministarstva odbrane, kao i 3,6 milijardi dolara za tekuću vojnu, obaveštajnu i ostalu odbrambenu pomoć“, precizira se u dokumentu.

U Bajdenovom pismu upućenom predsedavajućem Predstavničkog doma SAD Kevinu Makartiju navodi se da je američki lider takođe tražio dodatnih 8,5 milijardi dolara za dodeljivanje ekonomske, humanitarne i vojne pomoći Ukrajini i drugim zemljama.
Iz pisma američkog lidera proizlazi i da je planirano da se od te sume 7,3 milijardi dolara pošalje za pružanje „ekonomske, humanitarne i vojne pomoći Ukrajini i drugim zemljama (pogođenim sukobom) i njihovom stanovništvu“.
Još milijardu iz dopunskih budžetskih sredstava američki lider namerava da upotrebi „u cilju jačanja strateških partnerstava SAD sa zemljama u razvoju“.
U dokumentu koji je objavila Bela kuća još se ističe da je Bajden tražio od Kongresa dodatna sredstva za pomoć Ukrajini preko Svetske banke u visini od 2,3 milijarde dolara.
Pored toga, Bajden je tražio dodatnih 200 miliona dolara za pružanje pomoći afričkim zemljama.
Tenkovi leopard 2 - Sputnik Srbija, 1920, 07.08.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
„Vašington post“: Amerika poslala Kijevu najveću pomoć od Drugog svetskog rata
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala