- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija će prvi put predstaviti međunarodnoj javnosti „jars“ i „avangard“

© Sputnik / Mihail Voskresenskiй / Uđi u bazu fotografijaLansirni sistem "Jars"
Lansirni sistem Jars - Sputnik Srbija, 1920, 09.08.2023
Pratite nas
Lanser mobilnog kompleksa „jars“ Raketnih snaga strateške namene Rusije (RVSN) i pokretački blok najnovijeg kompleksa „avangard“ će prvi put biti predstavljeni na forumu „Armija-2023“, izjavio je komandant RVSN-a general-pukovnik Sergej Karakajev.
„Prvi put će u kongresno-izložbenom centru ‘Patriot‘ biti predstavljen veliki broj naoružanja, vojne i specijalne tehnike RVSN. S obzirom na brojna obraćanja i želje stalnih posetilaca foruma i veterana raketnih jedinica, zajedno sa tradicionalnom startnim lanserom ‘topolь’, prvi put će biti prikazan autonomni lanser i mašina za obezbeđivanje borbenog dežurstva mobilnog raketnog kompleksa „jars“, rekao je Karakajev u intervjuu listu „Krasnaja zvezda“.
Međunarodni vojno-tehnički forum „Armija-2023“ će biti održan 14-20. avgusta u podmoskovskom parku „Patriot“.
Prema rečima generala publici će prvi put biti pokazan pokretački blok međukontinentalne balističke rakete „avangard“ koja je smeštena na specijalnom transportnom agregatu.
Istakao je da će na forumu biti predstavljena mašina za dalekometno deminiranje „listva“, pomoću koje se obezbeđuje prohodnost puteva za manevre raketnih jedinica pri izvršavanju borbenih zadataka.
Osnovni kompleks „avangard“ je hiperzvučni upravljački borbeni blok koji se kreće ka cilju pomoću međukontinentalne balističke rakete (MBR) UR-100N UTTH/RS-28. Razvija brzinu oko 9,5 kilometara u sekundi, što mu čak i bez borbene jedinice daje kinetičku energiju ekvivalentnu 18 tona TNT-a. Predviđen je za prevazilaženje protivraketne odbrane neprijatelja. Na bojno dežurstvo je postavljen 27. decembra 2019. godine.
Vladimir Putin predsednik Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 21.06.2023
RUSIJA
Putin: Nastavićemo da razvijamo nuklearnu trijadu, okosnica "jars" i "sarmat"
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala