- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Pukla brana u Norveškoj, naselja evakuisana /video/

© AP Photo / Cornelius PoppeBrana na reci Galmi u Norveškoj delimično je pukla.
Brana na reci Galmi u Norveškoj delimično je pukla. - Sputnik Srbija, 1920, 09.08.2023
Pratite nas
Brana na reci Galmi u Norveškoj delimično je pukla u sredu, posle nekoliko dana jake kiše koja je pokrenula klizišta i izazvala poplave u južnim planinskim delovima te zemlje, rekao je lokalni policijski zvaničnik. Naselja nizvodno od brane su evakuisana.
Glama, najduža i najbujnija reka u Norveškoj, pregrađena je hidroelektranom Braskereidfos, koja je sada pod vodom i ne radi. Električna brana nije mogla da otvori svoje odvode nakon što je njena kontrolna soba poplavljena, prenosi Rojters.
Vlasti su prvobitno razmatrale dizanje dela brane u vazduh kako bi sprečile potapanje nizvodnih naselja. Ali od ideje se odustalo jer je voda u međuvremenu probila branu, rekao je novinarima portparol policije Fredrik Tomson.
Prema njegovim rečima, ogromne količine vode izlile su se preko zapadnih delova brane.
„Voda je postepeno počela da curi kroz branu i za sada nije podesno da se preduzimaju ikakve mere u elektrani“, rekao je Tomson dodao da se situacija stalno procenjuje.
Najmanje 1.000 ljudi živi u naseljima blizu reke u toj oblasti, a vlasti su saopštile da su svi oni evakuisani pre nego što je brana delimično pukla.
Prema rečima Aleksandre Beh Đerv, predsednice odbora kompanije Hafslund Eko, odvodi u hidroelektrani nisu se automatski otvorili, kao što je trebalo da se otvore kada u akumulacionom jezeru ima viška vode, prenose mediji.
Nije jasno zašto se to nije desilo, kazala je ona.
Posledice katastrofalnog nevremena u Norveškoj - Sputnik Srbija, 1920, 09.08.2023
MULTIMEDIJA
Ovako nije bilo pola veka: Katastrofa na severu Evrope /video, foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala