- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Priština ukinula MTS-u sertifikat o registraciji

© Sputnik / Teodor AnastasijevićSedište kompanije MTS d.o.o. u Kosovskoj Mitrovici
Sedište kompanije MTS d.o.o. u Kosovskoj Mitrovici - Sputnik Srbija, 1920, 09.08.2023
Pratite nas
Priština je poništila sertifikate o registraciji i poslovanju 15 privrednih društava na Kosovu i Metohiji, među kojima je i „MTS d.o.o“, ćerka firma srpskog „Telekoma“ koja posluje u pokrajini kao rezultat Briselskog sporazuma.
Kako je objavila Agencija za registraciju preduzeća tzv. Kosova, u dokumentima tih firmi stoje „neustavni sadržaji“, odnosno odrednica Srbija.
„Petnaest privrednih društava, u dokumentaciji vlasnika ili ovlašćenih zastupnika, ima neustavan sadržaj i to: ‘Peć, Republika Srbija’; ‘Peć, SRB’; ‘Gnjilane, Srbija’; ‘Priština, Srbija’; ‘Đakovica, Republika Srbija’; ‘Kosovska Mitrovica, Republika Srbija’“, navodi se u obrazloženju odluke.
Sertifikati o registraciji preduzeća poništeni su za: BOMEK SH.P.K.; LENSIA SH.P.K. (stari naziv EPOKSI SB-BODEN L.L.C.); MAPA SH.P.K.; MTS D.O.O.; GRAĐEVINARSTVO FI 6285 92 A.D.; POSLOVNI KLUB D.O.L.; LIRIAN CARS L.L.C.; BUS SOFTVARE SH.P.K.; GLOBOSOS SH.P.K.; AGENCIJA S&E DOO.; DEVOLLI GROUP SH.P.K.; VITALAND L.L.C.; BEIOND SH.P.K.; ELBA PARTNERS L.L.C.; PITE KATUNI SH.P.K.
Iz Ministarstva industrije, preduzetništva i trgovine privremenih prištinskih institucija su najavili da će nastaviti sa ukidanjem sertifikata i narednih dana ukoliko se utvrde slični prekršaji.
Odluka o ukidanju sertifikata 15 preduzeća doneta je nakon izveštaja Komisije za verifikaciju dosijea u Agenciji za registraciju biznisa na KiM i pregleda 48 preduzeća sa dokumentacijom „neustavnog sadržaja“.
Podsetimo, ta agencije je krajem jula saopštila da je proverila 660 preduzeća i da je kod 48 njih pronađeno da sadrže „neustavna dokumenta sa nazivima srpskih gradova i oznaku da se nalaze u Republici Srbiji“.

Ugroženo 80.000 korisnika

„Telekom“ traži podršku međunarodne zajednice jer ugrožava 50.000 korisnika mobilne telefonije i 30.000 korisnika kablovske televizije i interneta u srpskim enklavama.
Generalni direktor „Telekoma Srbija“ Vladimir Lučiću izjavio je za RTS da su u petak dobili obaveštenje da će ih u roku od 30 dana izbrisati iz prištinskog APR-a.
„Odluka Prištine da ukine MTS na Kosmetu, politički je pritisak administracije Aljbina Kurtija i pravno je neutemeljena“, istakao je Lučić.
Lučić je najavio žalbu i dodao da, u slučaju da bude odbijena, postoji mogućnost da se preko suda traži u Prištini privremena mera sprečavanja te odluke.
„Reč je o jednoj nelegalnoj odluci, kršenju Briselskog sporazuma, a donosioci te odluke moraju toga biti svesni“, poručio je Lučić.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala