- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Politička parada gubitnika – pokušaj da pismom 56 parlamentaraca nešto ušićare

© AP Photo / Emmanuel DunandPismo Tereze Mej o bregzitu u rukama Donalada Tuska
Pismo Tereze Mej o bregzitu u rukama Donalada Tuska - Sputnik Srbija, 1920, 09.08.2023
Pratite nas
Pismo 56 parlamentaraca kojima se EU, SAD i Velika Britanija pozivaju da zaoštre politiku prema Srbiji zbog odnosa prema pitanju Kosova i Metohije je beznačajna politička parada gubitnika, smatra diplomata u penziji Branko Branković.
Po njegovom mišljenju, tu su u igri bile velike pare albanskih lobista.
Pismo u kome se ukazuje na „nedostatak pritiska na Srbiju nakon samovoljnog pritvaranja trojice kosovskih policajaca i neuspelog pozivanja na odgovornost onih koji su izvršili napade na KFOR“ poslato je na tri adrese - šefu EU diplomatije Žozepu Borelju, američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu i britanskom ministru spoljnih poslova Džejmsu Kleverliju. Potpisali su ga predsednici spoljnopolitičkih odbora parlamenata 10 država i 56 parlamentaraca iz EU, ali i zemalja koje nisu u njenom sastavu, od Kanade, SAD-a, preko Velike Britanije, do Ukrajine.

Grupica ostrvljenih

„To je obična politička parada jednog broja ostrvljenih paralmentarca prema našoj nezavisnoj politici. U poređenju sa svim parlamentarcima i to samo Evropskog parlamenta, ja ne znam da li je to i pet odsto. Prema tome to ne može nikako da bude glas, uslovno rečeno, javnosti Evrope, niti može da bude glas političara Evrope“, kaže za Sputnjik Branković.

Zato on smatra da ovom pismu ne treba pridavati poseban značaj.
„To je tek jedna grupacija koja ima određene političke interese, a ne bih se iznenadio da su tu, zajednički, takozvani albanski lobi i Amerikanci gurnuli dobre pare u to da bi se tih pedesetak ispotpisivalo na nešto, što po meni zvuči – gubimo u Ukrajini, gubimo na svim poljima, Afrika se budi, Azija ne miruje. Hajmo sada da se negde pojavimo gde eventualno možemo nešto da ušićarimo“, slikovit je naš sagovornik.
© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaNi pet odsto evropskih parlamentaraca nije stavilo potpis na pismo kojim traže veći pritisak na Srbiju
Zasedanje Evropskog parlamenta u Strazburu - Sputnik Srbija, 1920, 09.08.2023
Ni pet odsto evropskih parlamentaraca nije stavilo potpis na pismo kojim traže veći pritisak na Srbiju

Pogrešna računica

Računica im je, međutim, smatra on, pogrešna, jer je sasvim jasno kakva je srpska politika po pitanju Kosova i Metohije. Da je Kosovo Srbija i da od toga nema odstupanja predsednik Srbije je nedvosmisleno poručio ovih dana prilikom posete Republici Srpskoj, napominje naš sagovornik.
Oni koji stoje iza predsednika privremenih kosovskih institucija, Aljbina Kurtija, koji je naravno pozdravio pismo evropskih i američkih parlamentaraca, treba po mišljenju Brankovića, dobro da razmisle kada ulaze u takve nepromišljene akcije za koje su sigurno od albanskog lobija dobro bili plaćeni.

„Dokle god se ne završi sukob u Ukrajini, a ni blizu ne ide u korist njihovih političkih interesa, videćemo kako će napredovati cela stvar, a mislim da će to biti u pozitivnom smislu kada je u pitanju Kosovo i Metohija“, ocena je nekadašnjeg diplomate.

Haos u Ukrajini

Njega ne čudi ni to što je šef spoljnopolitičkog odbora ukrajinskog parlamenta, Oleksandar Merežko, jedan od potpisnika pisma, iako zvanični Kijev nije priznao samoproglašeno Kosovo.
„Ko i kako je sada na vlasti u Ukrajini, od Zelenskog, preko Rade, pa nadalje to sam Bog sveti zna. Niko tamo ne zna ko je kakvih političkih orijentacija i ko je od koga plaćen da radi to što radi. Tamo je na političkoj sceni totalni haos“, kaže on, ističući da se u Ukrajini vrte ogromne pare i da tamo svako „vuče“ spram svog interesa.
A na pitanje da li potpis Merežka ima veze sa glasinama da bi Ukrajina mogla da prizna Kosovo, on kaže da se tu postavlja ozbiljno pitanje šta bi to priznanje značilo za Ukrajinu, pre svega imajući u vidu njihove zahteve za poštovanjem suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine i povlačenje Rusije sa teritorija koje su zauzeli.
„Ako misle da stavljaju klin u sopstvenu petu mogu to da urade, pa neka umesto 110 bude 109 zemalja koje ne priznaju Kosovo u Ujedinjenim nacijama“, ističe naš sagovornik.
CC0 / / Britanija bi da se vrati na veliku političku scenu
Bregzit - Sputnik Srbija, 1920, 09.08.2023
Britanija bi da se vrati na veliku političku scenu

Britanije se odavno kaje

Na pitanje kako treba čitati to što se u priču 56 parlamentaraca uključila i Velika Britanija, na šta su do sada ekskluzivno pravo polagale SAD i EU, on smatra da je Velika Britanija relativno brzo shvatila kakvu je grešku napravila što je na nagovor SAD napustila EU.
Da li je to pokušaj Londona da se vrati na veliku političku scenu teško je reći s obzirom na njihove trenutne snage.
„To što je pozvana Velika Britanija teško je sada reći koji su razlozi, ali je evidentno da se Velika Britanija odavno kaje. Prvo što je izašla iz EU, a drugo što neopozivo sluša politiku SAD-a, pa uvodi sankcije Rusiji kao i druge evropske zemlje i dolazi u užasnu ekonomsku krizu iz koje teško može skoro da se izvadi“, zaključio je Branković.
Pismo 56 parlamentaraca je ove nedelje objavila britanska poslanica Ališa Kerns, a Borelj je, prema rečima njegovog portparola Petera Stana, potvrdio da ga je dobio.
Po oceni predsednika Srbije Aleksandra Vučića to pismo znači napad na Srbe sa Kosova i Metohije koji se kriminalizuju i suštinski napad na Srbiju zbog toga što ne odustaje od svojih nacionalnih interesa i vodi nezavisnu politiku i samostalno donosi odluke.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala