- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Pariz negira optužbe pobunjenika u Nigeru: Nismo narušili vazdušni prostor

© AFP 2023 / -Demonstranti drže antifrancuske parole na protestu u Nigeru
Demonstranti drže antifrancuske parole na protestu u Nigeru - Sputnik Srbija, 1920, 09.08.2023
Pratite nas
Francuska odbacuje optužbe pobunjenika u Nigeru za narušavanje vazdušnog prostora zemlje i oslobađanje „terorista“, javila je agencija Frans pres, pozivajući se na izvor u Ministarstvu spoljnih poslova zemlje.
„Jutrošnji let je koordinisan sa vojskom Nigera i sa njene strane odobren. Francuske oružane snage nisu oslobodile nijednog teroristu“, navodi agencija.
Kako navodi agencija, u saopštenju Nacionalnog saveta za zaštitu otadžbine Nigera navedeno je da je u 6 sati ujutro po lokalnom vremenu francuski vojni avion poleteo iz Ndžamene u Čadu, „namerno prekinuvši kontakt sa kontrolom vazdušnog saobraćaja“ u trenutku ulaska u vazdušni prostor Nigera.
Kako je francusko Ministarstvo spoljnih poslova navelo u saopštenju, „izjave protiv Francuske predstavljaju još jedan pokušaj skretanja pažnje u trenutku kada EKOVAS pojačava svoje posredničke napore za obnavljanje ustavnog poretka Nigera“.
U tekstu se navodi da je francuska vojska, stacionirana u Nigeru, „na raspolaganju legitimnim vlastima Nigera za borbu protiv terorističkih grupa koje destabilizuju region i ubijaju stanovništvo u Sahelu“.
Ranije su pobunjenici u Nigeru saopštili da je francuska vojska napala Nacionalnu gardu i oslobodila „teroriste“, kao i da je narušila vazdušni prostor zemlje.

Eskalacija u Nigeru

Pobunjenici u Nigeru su 26. jula objavili da smenjuju Muhameda Bazuma sa mesta predsednika zemlje, zatvaraju granice, uvode policijski čas, suspenduju ustav i zabranjuju političko delovanja partija. Oni su 28. jula saopštili da je šef države postao general Abduraman Tijani. Tokom puča on je predvodio predsedničku gardu, čije su jedinice pritvorile i nastavljaju da drže Bazuma. U Bazumovom kabinetu prvo su tvrdili da vojska nije podržala pobunjenike, ali je kasnije komanda Oružanih snaga izjavila o svojoj solidarnosti sa njima.
 Miting storonnikov voennogo perevorota v Nigere - Sputnik Srbija, 1920, 08.08.2023
SVET
Afrički savez: Biramo diplomatsko rešenje za Niger, ali ne isključujemo i druge opcije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala