- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Niger: Pobunjenici optužili Francusku za narušavanje vazdušnog prostora zemlje

© AFP 2023 / -Zgrada Narodne skupštine u Nigeru
Zgrada Narodne skupštine u Nigeru - Sputnik Srbija, 1920, 09.08.2023
Pratite nas
Učesnici prevrata u Nigeru izjavili su da su francuski vojnici napali pripadnike predsedničke garde i povredili vazdušni prostor zemlje.
Nacionalni savet za odbranu otadžbine, formiran posle puča, naredio je da se podigne nivo uzbuna.
„Nacionalni savet za zaštitu otadžbine obaveštava lokalnu i međunarodnu zajednicu o događajima izuzetne ozbiljnosti koji se dešavaju u Nigeru, o činjenicama ponašanja francuskih snaga na našoj teritoriji... Danas, 9. avgusta 2023. godine u 6.30 časova položaji Nacionalne garde Nigera... postali su meta napada... Dejstva francuskih snaga su osuđena, jer su jednostrano oslobodili zarobljene teroriste“, izjavio je portparol pučista Amadu Abdraman.
Prema navodima pučista, podaci o povređenima i poginulima još nisu utvrđeni.
„U isto vreme... francuske snage su 9. avgusta 2023. podigle vojni avion iz Ndžamene... Ovaj avion je namerno prekinuo svaki kontakt sa kontrolom vazdušnog saobraćaja nakon ulaska u naš vazdušni prostor“, dodao je on.
„Predsednik (pobunjenog) Nacionalnog saveta za zaštitu otadžbine... naredio je sledeće mere: Snagama odbrane i bezbednosti (naređeno je) da podignu nivo uzbune u celoj zemlji, a narodu da ostane mobilisan i na oprezu“, rekao je Abdraman.
U nedelju je istekao rok koji je Ekonomska zajednica zapadnoafričkih država (EKOVAS) postavila liderima Vojnog saveta da vrate predsednika Muhameda Bazuma na njegovu funkciju ili će doći do vojne intervencije.
U utorak je „Si-En-En“ javio da su Oružane snage Nigera prebacile pojačanje u prestonicu Nijamej kako bi se pripremile za moguću vojnu intervenciju. Kako je javio radio „RFI“, u intervenciju bi mogla biti uključena vojska Nigerije, Segenala, Benina i Obale Slonovače.
Podsetimo, Niger je zatvorio svoj vazdušni prostor 6. avgusta iz straha od strane intervencije.

Eskalacija u Nigeru

Pobunjenici u Nigeru su 26. jula objavili da smenjuju Muhameda Bazuma sa mesta predsednika zemlje, zatvaraju granice, uvode policijski čas, suspenduju ustav i zabranjuju političko delovanja partija. Oni su 28. jula saopštili da je šef države postao general Abduraman Tijani. Tokom puča on je predvodio predsedničku gardu, čije su jedinice pritvorile i nastavljaju da drže Bazuma. U Bazumovom kabinetu prvo su tvrdili da vojska nije podržala pobunjenike, ali je kasnije komanda Oružanih snaga izjavila o svojoj solidarnosti sa njima.
 Miting storonnikov voennogo perevorota v Nigere - Sputnik Srbija, 1920, 08.08.2023
SVET
Afrički savez: Biramo diplomatsko rešenje za Niger, ali ne isključujemo i druge opcije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala