Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Netipični ambasador Čen Bo – šlem na glavi uz pentranje po skelama dok tuku vetrovi i kiše

© Sputnik / Lola ĐorđevićAmbasadorka Kine u Beogradu, Čen Bo
Ambasadorka Kine u Beogradu, Čen Bo - Sputnik Srbija, 1920, 09.08.2023
Pratite nas
Bivši ambasador Kine u Beogradu Čen Bo osvojila je srca građana zemlje domaćina svojim perfektnim znanjem srpskog jezika i nekonvencionalnim ponašanjem – obišla je gotovo sva gradilišta, na većini fotografija nosi šlem na glavi i pentrala se po skelama dok su je tukli vetrovi, kiše i ostale nepogode.
Ambasadoru Kine u Beogradu Čen Bo istekao je mandat, a tim povodom je predsednik Srbije Aleksandar Vučić organizovao oproštajni ručak tokom kog su se prisetili svih teških i lepih trenutaka za vreme njenog četvorogodišnjeg mandata u Srbiji.

Srbija – druga kuća ambasadora Čen Bo

Prema rečima predsednika Vučića, ambasador Čen Bo nije samo diplomata čije su iskustvo, posvećenost, neumorni rad i strpljenje ostavili neizbrisiv pečat u našoj zemlji.
„Ona je i iskreni prijatelj Srbije i našeg naroda, koji je duboko poštuje i čija srca je osvojila od prvog dana. Srbija će zato uvek biti njena druga kuća“, naveo je predsednik koji je Čen Bo dočekao sa velikim buketom ruža.

Iskakanje iz „protokola“ – šlem na glavi, pentranje o skelama dok tuku vetrovi i kiše

A da je Srbija bila druga kuća sada već bivšeg ambasadora Kine, Čen Bo je demonstrirala fantastičnim znanjem srpskog jezika. Malo je diplomata, čak i iz, kako se danas to moderno kaže, regiona, koji tako dobro, gotovo savršeno govore srpski jezik.
Osim toga, često je „iskakala“ iz diplomatskog protokola i svojom neposrednošću je osvojila simpatije građana Srbije. Na izgled, bila je sveprisutna i gotovo da nije bilo događaja, ma koliko bio ispod njenog diplomatskog statusa, na kog bi poslala nekog od nižih diplomata iz ambasade. Njeno prisustvo na „nevažnim manifestacijama“ pokazivalo je koliko joj je bilo stalo i do Kine i do nas.
Zato joj je na većini fotografija tokom četvorogodišnjeg mandata šlem na glavi. Gotovo da nije bilo gradilišta kog je obišla često i van protokola. Tukli su je vetrovi, kiše i sve nepogode koje su nas zadesile, pentrala se po skelama pokazujući i na taj način građanstvu zemlje domaćina da je uz nas i kad nije lako biti.
Na aerodromu „Nikola Tesla“ dočekala je prvi kontingent vakcina protiv kovida a zahvaljujući njenom kasnijem angažmanu Srbija je postala zemlja u koju su dolazili grđani „kluba bogatih“, EU da bi se vakcinisali.

Dve decenije energične borbe za Srbiju

Spoljnopolitički komentator Borislav Korkodelović upoznao je Čen Bo u prvoj dekadi ovog veka dok je bila ministar savetnik u kineskoj ambasadi. Još tad je njena energija i diplomatska nekonvencionalnost ostavila jako dobar utisak na njega, naravno uz zalaganje na unapređenju dobrih odnosa dve zemlje.
© Sputnik / Lola ĐorđevićOdavanje počasti povodom 24. godišnjice od bombardovanja Ambasade Narodne Republike Kine u Beogradu
Odavanje počasti povodom 24. godišnjice od bombardovanja Ambasade Narodne Republike Kine u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 09.08.2023
Odavanje počasti povodom 24. godišnjice od bombardovanja Ambasade Narodne Republike Kine u Beogradu
Sagovornicima u Srbiji stalno je postavljala pitanje zašto nema više srpskih medija u Kini da bi se i na taj način širile bilateralne veze između dva naroda, ne bi li se prijateljstvo postavilo na solidnije osnove. Čen Bo se bavila i praktičnim stvarima, htela je da utvrdi šta bi to mogla Kina ponuditi Srbiji, ali i šta bi Srbija mogla izvoziti u Kinu.

Kina postala najveći partner Srbije

Kad se Čen Bo vratila u Srbiju kao ambasador Kine, sa najvišeg mesta u diplomatskoj misiji učinila je još više na razvoju bilateralnih odnosa dve zemlje, kaže Korkodelović za Sputnjik.
„Mi to možemo da vidimo na više mesta u Srbiji, pre svega, sada je izuzetno je prijatno putovanje sada Beograda u zapadnu Srbiju, ili put Vojvodine novim saobraćajnicama. U vreme mandata gospođe Bo, Kina je postala praktično najveći trgovinski partner Srbije. U svakom slučaju, napravljen je jedan ogroman napredak u oblasti bilateralne trgovine“.
Korkodelović podseća da je za vreme mandata Čen Bo Kina investirala u zrenjaninsku fabriku guma „Ling liong“, zahvaljujući kineskim investicijama nesmetano radi Železare u Smederevu, dok „Zi Đin“ u Boru stalno širi privredne delatnosti.
Osim snažnog razvoja privredne saradnje, u toku mandata Čen Bo sarađivalo se i u drugim oblastima, a primera radi, otvoren je Kineski kulturni centar u Novom Beogradu, dodaje Korkodelović.

Iza Čen Bo ostaje značajno delo

Iako je bilateralnu saradnju Srbije i Kine pomalo omela pandemija, ograničenja koja je nametnuo korona virus nisu uspela da sputaju ukupan razvoj odnosa dve zemlje i umanje srdačnost prijateljstva, smatra Korkodelović.
„Tako da gospođa Bo ostavlja za sobom jedno značajno delo i izuzetno dobru osnovu njenom nasledniku da dalje unapređuje i širi privrednu saradnju između Kine i Srbije. U uslovima kad se Evropska unija, u mnogome pod pritiskom SAD, sve više usteže da razvija privrednu saradnju s Kinom, Srbija je jedna od retkih zemalja u Evropi koja nastavlja da razvija privrednu saradnju sa Kinom i da bude jedan od stožera novog puta svile, odnosno inicijative pojasa i puta u Evropi.“
A to su vrlo čvrste osnove za privrednu i uopšte, ukupnu bilateralnu saradnju dve zemlje, ističe Korkodelović.
„Samo se nadam da će Srbija uspeti, s obzirom da je izložena velikim pritiscima iz Brisela i Vašingtona, da ne ograničava svoju saradnju s Kinom, da će odoleti tim pritiscima i da će ono što je radila i za što se veoma zalagala gospođa Čen Bo biti očuvano i unapređeno“, zaključio je Korkodelović.
Čen Bo i Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 07.08.2023
SRBIJA
Vučić sa kineskom ambasadorkom: Sumirani rezultati saradnje i prijateljstva
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala