- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Mars se okreće sve brže, a naučnici ne znaju zašto

Planeta Mars - Sputnik Srbija, 1920, 09.08.2023
Pratite nas
Mars se okreće sve brže i postepeno se skraćuje trajanje dana na njemu, otkrili su naučnici.
Crvena planeta ubrzava rotaciju oko četiri milisekunde godišnje, zbog čega se dani završavaju delić milisekunde ranije.
Kao što ta merenja pokazuju, promene su suptilne, ali naučnici koji su ih posmatrali nisu sigurni šta je njihov uzrok.
Potencijalni uzroci mogu biti led koji se nakuplja na polarnim kapama planete ili postglacijalni skok, kada se kopnene mase podižu nakon što su zatrpane ledom.
NASA tvrdi da takve promene u masi planete mogu uzrokovati njeno ubrzanje, slično poput klizača na ledu koji se okreću sa ispruženim rukama, a zatim ih povlače.
Naučnici su otkrili promenu u brzini rotacije koristeći podatke iz letelice „InSajt Mars“ agencije NASA, koji je radio na površini Marsa četiri godine dok nije ostao bez struje prošlog decembra.
Sebastjen L Mestr, vodeći autor rada u kome su dokumentovani nalazi, objavljeni u časopisu „Nejčr“, rekao je da su varijacije bile „samo nekoliko desetina centimetara tokom jedne marsovske godine“.
„Potrebno je jako puno vremena i puno podataka pre nego što uopšte možemo videti ove varijacije“, dodao je.
Rad je ispitao podatke iz prvih 900 dana lendera „InSajt“ na Marsu. Napredna radio-tehnologija letelice, zajedno s NASA-inom mrežom dubokog svemira (međunarodni niz džinovskih radio antena na Zemlji), radila je zajedno kako bi naučnicima pružila najpreciznije podatke.
Odašiljali bi radio signal do lendera pomoću antena, koji bi se zatim reflektovao nazad na Zemlju. Kada bi naučnici primili reflektovani signal, tražili bi male promene u frekvenciji kako bi odredili koliko brzo se Mars okreće.
Sebastjen L Mestr je naglasio da je „istorijski eksperiment“ samo vrh ledenog brega u odnosu na podatke koje je „InSajt“ prikupio.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala