- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Bajatović: Drugo poskupljuje gasa od novembra, do 10 odsto

© AP Photo / Darko VojinovicJužni tok
Južni tok - Sputnik Srbija, 1920, 09.08.2023
Pratite nas
Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović izjavio je danas da će drugo poskupljenje gasa ove godine biti do 10 odsto od 1. novembra, kao i da će tačna cifra biti poznata sledećeg meseca.
Bajatović je rekao da će cena gasa porasti sa 43 dinara po kubnom metru do 47 dinara i da će, ako prosečna potrošnja bude oko 400 kubika, to biti rast od oko 1.200 dinara po prosečnom računu u grejnoj sezoni.
„Međunarodni monetarni fond je tražio 10 odsto, ali ako papiri Srbijagasa pokažu da to može i malo manje, pa nećemo ići na uštrb kupaca, već samo da se održi likvidnost Srbijagasa da mogu da se finansiraju zalihe. Ako bude preko toga, trošak će snositi država Srbija“, rekao je Bajatović.
On je istakao je da će povećanje cene gasa od 1. novembra zavisiti ocena na berzi po kojoj se može kupiti i eventualno, kako je dodao, koliko Srbijagasu treba novca da kredite koji su na pet i sedam godina može da vrati.
„To poskupljenje sigurno neće biti veće od 10 odsto. Koliko će biti konkretno, izračunaćemo praktično sledećeg meseca. Trebalo bi da se desi od 1. novembra“, naveo je Bajatović.
On je dodao da je država izmirila svoje obaveze i da će Srbija u zalihama imati oko 700 miliona kubnih metara gasa.
„Preneli smo 1,400 milijardi evra subvencija od strane Vlade Srbije prema kupcima, ostala je zaduženost Srbijagasa ukupno 700 miliona evra i toliko imamo otprilike i u zalihama gasa, dakle to treba da se realizuje na tržištu“, rekao je Bajatović za RTS.
Bajatović je rekao da Srbija ima oko 400 miliona kubika gasa u Banatskom dvoru i puni se skladište u Mađarskoj.
„Takođe i u ruskom delu Banatskog dvora Srbija ima oko 300 miliona kubika“, dodao je Bajatović.
On je rekao da ne zna kakva će biti zima, ali da će Srbija biti bezbedna i ako temperature budu minus 20 stepeni.
Direktor Srbijagasa rekao je da nema dovoljnih količina gasa za Evropu, ali i da nema špekulativnih aktivnosti koje su se dešavale kada je gas dostizao i 3.700 dolara.
„Trenutno je cena gasa oko 300 dolara za 1.000 kubnih metara na referentnoj evropskoj berzi, plus transport, plus ako imate carine ili takse. Mi ga trenutno nabavljamo po istoj toj ceni, praktično iz ruskog aranžmana, ali bez ikakvih dodatnih posrednika i dodatnih troškova“, objasnio je on.
Što se tiče gasifikacije Srbije, kako je rekao Bajatović, najvažniji je gasovod Aleksandrovac-Tutin koji će biti završen za dva meseca.
„Krajem oktobra biće završena interkonekcija Niš-Dimitrovgrad- Sofija. Neke količine gasa možemo da dobijemo odatle možda čak i ove sezone“, dodao je Bajatović.
On je rekao da na evropskom tržištu ima gasa iz LNG-a, iz pravca Ukrajine, a da radi i Turski tok.
„Mi smo sa te strane bezbedni. Evropska skladišta su na 90 odsto i biće do kraja septembra meseca sigurno popunjena maksimalno koliko je moguće. Međutim, to je dovoljno samo za neke osnovne potrebe. To nije dovoljno za pokretanje velikih industrija u Evropi i to će biti svojevrsni problem, jer visoko energetski zavisna preduzeća od gasa koja proizvode, recimo mineralna đubriva biće u problemu i već su počela da se sele u Kinu i SAD“, dodao je direktor Srbijagasa.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala