- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Za detoksikaciju služe jetra i bubrezi, a ne skupi čajevi i sokovi

CC0 / Pixabay / Detoks napitak
Detoks napitak - Sputnik Srbija, 1920, 08.08.2023
Pratite nas
Kopriva, nana, godži bobice, voćni i povrtni ekstrakti - svi navedeni sastojci takozvanih detoks čajeva i sokova i dodataka ishrani pomažu da se organizam očisti od toksina, tvrde njihovi proizvođači. A da li je zaista tako? Odgovor zdravstvenih stručnjaka je negativan.
„Tvrdnje o detoksikaciji organizma naučno su neodržive“, kaže Anabel Dirks, nutricionista u nemačkom Centru za savetovanje potrošača u gradu Bremenu, i dodaje da nema dokaza o tome da se toksini skupljaju u organizmu zdravih osoba.
Druga je stvar akutno trovanje, na primer ako nehotice progutate hemikalije ili se otrujete gljivama. U oba slučaja može pomoći samo lekar, a ne proizvod za detoksikaciju.

Za detoksikaciju služe jetra i bubrezi

Jetra i bubrezi se svakodnevno brinu da se iz tela izluči većina toksina, a za to nisu potrebni posebni čajevi i sokovi za detoksikaciju. Naprotiv, takvi napici mogu biti i štetni, upozoravaju iz bremenskog Centra za potrošače.
Nutricionisti kažu da se takvi detoks čajevi mogu konzumirati jer imaju diuretski učinak, što znači da pojačavaju izlučivanje vode.

Zašto je opasno preterivanje s „detoks čajevima“

Ali istovremeno se izlučuju i elektroliti, esencijalni minerali koji su ključni za vitalne telesne funkcije. Pretera li se s detoks čajevima i napicima, vremenom se ravnoteža elektrolita u organizmu poremeti, a jedan od prvih znakova koji na to upućuje je umor.
Stručnjaci kažu da je najbolje jetru i bubrege rasteretiti tako da u organizam unosite što manje toksina, posebno nikotina i alkohola.
Bremenski Centar za potrošače savetuje i tek umerenu konzumaciju iznutrica, kao i mesa tune i sabljarke jer mogu da sadrže visoke koncentracije teških metala.

Oprez sa dodacima ishrani

Tost koji zagori treba baciti jer što je kriška prepečenog hleba tamnija, znači da je došlo do stvaranja akrilamida, hemikalije koja se smatra kancerogenom.
Centar savetuje i velik oprez kada su u pitanju dodaci ishrani koji stižu sa neevropskog tržišta jer takvi proizvodi vrlo često sadrže povišene nivoe štetnih supstanci, preneo je „Indeks“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala