- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Sabor trubača: Očekujemo 100 hiljada turista u Guči

© Foto : Youtube/Glas zapadne Srbije/PrintscreenOtvaranje Sabora trubača u Guči 2021.
Otvaranje Sabora trubača u Guči 2021. - Sputnik Srbija, 1920, 08.08.2023
Pratite nas
U toku su poslednje pripreme za dragačevski Sabor trubača u Guči, koji će trajati od 11. do 13. avgusta, a na kome će svoje umeće na finalnom takmičenju pokazati 17 trubačkih orkestara.
"Uveliko se spremamo za ovogodišnji Sabor. U predsaborskim danima imamo dva koncerta. To je koncert Ace Pejovića 9. avgusta i koncert Aleksandre Prijović 10. avgusta. Odavno smo spremni što se tiče organizacije i postavljanja bina, tehnike, organizovanja ljudstva koje će raditi na tim događajima. Tako da smo mi spremni", rekla je za Tanjug Aleksandra Mitrović, direktorka Turističke organizacije Dragačeva.
Kao i svake godine, posetioci Dragačeva koji dolaze, prvenstveno iz inostranstva traže krevet više, ali slobodni smeštajni kapaciteti u svetskoj prestonici trube su na izmaku.
Oko 1.500 ljudi će u danima sabora biti smešteno u domaćinstvima kako u samoj Guči tako i širom Dragačeva, a ni u dva hotela koliko ih ima u ovoj varošici više nema slobodnih soba.
"Što se tiče smeštajnih kapaciteta, ove godine je tolika zainteresovanost da mi jednostavno i ne možemo da odgovorimo svima na sve zahteve. Smeštajnih kapaciteta gotovo da i nema više. Mi pokušavamo da izađemo u susret, da organizujemo i pozive i raspored turista, međutim, smeštajni kapaciteti su već uveliko popunjeni", kazala je direktorka i dodala da mnogi biraju da saborske noći provedu u šatorima, za šta su obezbeđeni kampovi na više lokacija sa svih neophodnim sanitarnim i higijenskim uslovima.
Prema rečima organizatora postoje nade da će se ove godine oboriti rekord posećenosti najvećeg festivala na svetu posvećenog limenom instrumentu.
"Ove godine u Guči očekujemo posetu negde oko 100 hiljada turista, možda i nešto više. Moram da napomenem da su svi saborski sadržaji od 11. do 13. avgusta besplatni. Ne naplaćuje se ulaz na koncerte ni na stadion, a naravno ni u Guču. Dragačevo kao i sama varošica Guča ima veliki turistički potencijal te smeštaja i ishrane ima za svačiji džep" zaključio je Milija Milenković, zamenik predsednika opštine Lučani.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala