- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Poplavni talas iz regiona stiže u Srbiju za četiri dana

Pratite nas
Klimatolog Vladimir Đurđević rekao je da će talas visokog vodostaja iz regiona stići u naredna četiri dana u Srbiju. Sava je velika reka, poplavni talas dugo putuje, imamo vremena da reagujemo, napomenuo je on.
Još se sanira šteta, popravljaju polupani prozori, rasklanjaju oborena stabla, raščišćava blato i mulj posle nevremenena koje je proteklog vikenda protutnjalo našom zemljom, a u ponedeljak posle podne Srbiju su zadesili novi pljuskovi praćeni vetrom.
Reke u Hrvatskoj beleže rekordne vodostaje, a klimatolog Vladimir Đurđević rekao je da će talas visokog vodostaja u Srbiju stići u naredna četiri dana.
„Mislim da će nivo Save u Beogradu porasti za dva metra, ali smo daleko od nivoa koji se smatraju pripremom za odbranu od poplava, od redovne i vanredne odbrane od poplava“, kaže on.
Dodaje da imamo dovoljno prostora u rečnom koritu da primimo i više vode nego što će doći za četiri dana.
„Kad će biti vrh talasa visokog vodostaja je pitanje, ali će u narednih šest-sedam dana da se smiri situacija“, napominje klimatolog.
Objašnjava da Sava na svom toku ima više retenzija, odnosno mesta gde može voda da se ispusti, neki put planski a neki put to priroda sama radi.
Te retenzije mogu da prikupe veliku količinu vode i da smanje poplavni talas u trenutku kada dođe do Beograda ili kada bude kod Šapca i Sremske Mitrovice.
„Nije situacija toliko kritična da budemo posebno zabrinuti, treba pratiti neuobičajene situacije ili stanja“, podvukao je Đurđević za RTS.
Prema njegovim rečima, Sava je velika reka, taj talas dugo putuje.
„Imamo vremena da reagujemo ako se nešto slučajno promeni. Možemo biti sigurni da ništa strašno neće da se desi“, zaključio je Đurđević.
REGION
Hrvatska: Situacija sa poplavama kritična u Podravini, poslata prva SMS poruka upozorenja
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala