Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Nova provokacija: Obijena crkva u Suvom Dolu, sveštenik prijavio slučaj policiji /video, foto/

© Sputnik / Teodor AnastasijevićObijena Crkva Svete Petke u Suvom Dolu
Obijena Crkva Svete Petke u Suvom Dolu - Sputnik Srbija, 1920, 08.08.2023
Pratite nas
Samo dva dana nakon ispisivanja grafita OVK u Suvom Dolu obijena je uoči slave Svetke Petke crkva u ovom mešovitom naselju nadomak Kosovske Mitrovice.
Da su obijena vrata crkve prvi je primetio sveštenik Dalibor Lazić koji je jutros došao da pripremi liturgiju povodom seoske slave.
„Kada sam došao zatekao sam obijena vrata i o tome obavestio policiju koja je došla nakon 45 minuta. Liturgija je malo kasnila dok su policajci obavili uviđaj , a veliki broj okupljenih meštana sačekao je da se sve to obavi kako bi održali liturgiju“, rekao je Lazić za Sputnjik.
On kaže da nije prvi put da je ova crkva na meti vandala i da su zbog prethodnog obijanja vrata već zamenjena.
„Zajedno sam sa narodom čekao da se završi uviđaj, liturgiju bi svakako održali makar i ispred crkve. Narod je u nekom nemiru i strahu jer je ovo mešovito mesto i ovaj praznik obeležavamo, ali ne na način kakav smo želeli i sa radošću sa kojom smo iščekivali ovaj dan“, kaže Lazić uz podsećanje da je ovo u samo par dana drugi incident nakon ispisivanja grafita OVK na ambulanti u ovom mestu.
© Sputnik / Teodor AnastasijevićObijena Crkva Svete Petke u Suvom Dolu
Obijena Crkva Svete Petke u Suvom Dolu - Sputnik Srbija, 1920, 08.08.2023
Obijena Crkva Svete Petke u Suvom Dolu
Suvi Do je multietničko naselje koje spaja južni i severni deo grada i često se dešavaju etnički motivisani inidenti od strane Albanaca koji su u više navrata skrnavili crkvu i napadali Srbe iz ovog mesta.

Srpska lista: Antisrpska retorika podstaći će nasilje nad našim narodom

Srpska lista je u saopštenju najoštrije osudila seriju incidenata u selu Suvi Do, nadomak Kosovske Mitrovice koji su uznemirili stanovnike ovog sela ali i sve Srbe na Kosovu i Metohiji.
„Mesecima unazad govorimo da antisrpska retorika i laži protiv Srba i Srpske Pravoslavne Crkve će podstaći nasilje nad našim narodom i našim svetinjama, i tome upravo svedočimo. Nažalost i tada kada smo upozoravali i sada kada svedočimo tim napadima nema reakcije ni kosovskih institucija ni međunarodnih predstavnika“, navode iz Srpske liste.
Šta više, dodaje se u saopštenju, neki međunarodni zvaničnici su iznošenjem brutalnih laži očigledno doprineli da se napadaju i Srbi i Srpska Pravoslavna Crkva.
„U ime srpskog naroda koji je opredeljen za mir, dijalog i toleranciju zahtevamo da se poveća prisustvo međunarodnih snaga, KFOR i Euleksa na severu Kosova i Metohije, posebno na mestima u kojima su se do sada dogodile desetine napada na Srbe. Njihova pasivnost je apsolutno kontraproduktivna, sa jedne strane šalje poruku Srbima da nisu zainteresovani da ih zaštite, a sa druge strane napadačima da su Srbi ostavljeni na milost i nemilost, čime se stvara atmosfera nekažnjivosti zločina nad Srbima, pa se mogu očekivati novi napadi“, zaključuje se u saopštenju Srpske liste.
Grafit UČK na ambulanti u selu nadomak Kosovske Mitrovice - Sputnik Srbija, 1920, 06.08.2023
SRBIJA
Srbi iz Suvog Dola uznemireni nakon ispisivanja grafita UČK
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala