- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kremlj: Putin na liniji sa Ramafosom o predstojećem samitu BRIKS-a

© Sputnik / Alekseй Družinin / Uđi u bazu fotografijaRuski predsednik Vladimir Putin razgovarao je telefonom sa šefovima DNR A. Zaharčenkom i LNR I. Plotnickim
Ruski predsednik Vladimir Putin razgovarao je telefonom sa šefovima DNR A. Zaharčenkom i LNR I. Plotnickim - Sputnik Srbija, 1920, 08.08.2023
Pratite nas
Ruski predsednik Vladimir Putin i njegov kolega iz Južnoafričke republike Siril Ramafosa razgovarali su telefonom i, između ostalog, razmotrili pripremu za predstojeći samit BRIKS-a, saopštila je pres služba Kremlja.
„Izražena je obostrana sklonost ka daljoj konstruktivnoj interakciji kad je reč o aktuelnim međunarodnim pitanjima, uključujući pripremu za predstojeći samit BRIKS-a u Johanesburgu, koji će se održati od 23-24. avgusta“, navodi se u saopštenju.
Komentarišući svoju odluku da na samitu učestvuje preko video-veze, ruski predsednik je objasnio da je njegovo prisustvo u zemlji sada važnije od odlaska na samit BRIKS-a u Južnoafričkoj republici.
Istovremeno, Putin je istakao da je u kontaktu sa liderima zemalja organizacije.
Dvojica lidera razgovarali su i o saradnji dve zemlje sa akcentom na jačanje trgovinsko-ekonomskih i investicionih veza.
U saopštenju se takođe naglašava da je predsednik Južnoafričke republike pozitivno ocenio nedavni samit Rusija-Afrika održan krajem jula u Sankt Peterburgu, koji će nesumnjivo doprineti daljem jačanju saradnje Rusije sa afričkim zemljama.
Samitu BRIKS-a, koji će biti održan u Johanesburgu 22-24. avgusta, prisustvovaće lideri Kine, Indije, Brazila i Južnoafričke Republike, a Rusiju će predstavljati šef ruske diplomatije Sergej Lavrov. Predsednik Rusije Vladimir Putin saopštio je da će učestvovati na samitu putem video-linka.
BRIKS objedinjuje Brazil, Rusiju, Indiju, Kinu i Južnu Afriku. Brojne druge zemlje nameravaju da se pridruže ekonomskom bloku, uključujući Argentinu, Iran i, prema rečima kineskog Ministarstva spoljnih poslova, Indoneziju, Tursku, Saudijsku Arabiju i Egipat.
Logo korporacije Rosatom - Sputnik Srbija, 1920, 02.08.2023
RUSIJA
Rusija i Južnoafrička republika dogovorile saradnju u proizvodnji nuklearnog goriva
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala