- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Festival filmskog scenarija od 12. do 17. avgusta u Vrnjačkoj Banji

© Tanjug / RADE PRELICJovana Stojiljković
Jovana Stojiljković - Sputnik Srbija, 1920, 08.08.2023
Pratite nas
Festival filmskog scenarija, 47. po redu, biće održan od 12. do 17. avgusta u Vrnjačkoj Banji, a u trci za najbolji scenario biće 15 filmova.
Manifestacija će pod sloganom „Nema odustajanja“ početi na Trgu kulture, uz muzičko-poetsko veče glumca Ivana Bosiljčića pod nazivom „Naše veče“.
Nakon vatrometa i svečane dodele nagrade „Zlatno pero Gordana Mihića“, koju dodeljuje Umetničko veće festivala za izuzetan doprinos scenariju u nacionalnoj kinematografiji, premijerno će biti prikazan film „Koma“ Petra Jakonića, a zatim i „Prigušivač“ Gorana Nikolića.
Tokom festivala biće prikazani filmovi: „Vera“, „Munje Opet“, „Indigo Kristal“, „Vučje bobice“, „Trag divljači“, „Sveta Petka – krst u pustinji“,„Ko živ ko mrtav“, „Kristina“, „Usta puna zemlje“, „Da li ste videli ovu ženu?“, „Ovuda će proći put“, „Momak i devojke“, „Troje“ i „Zima jednog proleća“.

Filmovi koji su napravili pomak

Član selekcione komisije Radenko Ranković kaže da je za festival prijavljeno 39 naslova, od toga 20 je uzeto uozbiljno razmatranje, a izabrani su oni filmovi „koji su po svojim bioskopskim, filmskim i drugim kvalitetima napravili pomak u razvoju filmske industrije u Srbiji“.
Član žirija Saša Radojević smatra da jeposebno važno što će u Vrnjačkoj Banji biti prikazani filmovi koji predstavljaju marginalni deo ovdašnje produkcije, tako da Festival filmskog scenarija „najdemokratičniji filmski festival u Srbiji“:
„Sama činjenica da postoje tri nagrade, pored toga što se vrednuje scenario, postoji mogućnost za afirmaciju filmova i mnogi autori koji inače ne bi mogli da se probiju, zahvaljujući Filmskom festivalu u Vrnjačkoj Banji imaju mogućnost da dođu do jedne od tri nagrade“.
Festivala filmskog scenarija održava se od 1977. godine, a Marko Jovičić, izvršni producent i reditelj festivala, kaže da se ove godine dosta toga uradilo kako bi se vratio stari i dodao novi glamur toj manifestaciji:
„Sa namerom da se što više približimo publici, nastojimo da okupimo što veći broj ličnosti koje su značajne u našoj kinematografiji, tako da smo ove godine napravili promo tim na čelu sa Mikijem Manojlovićem. Publika voli glumce i jedini način da je pridobiješ je taj da uz pomoć poznatih glumaca, kojima su oni očarani iz serija i filmova,pronađemo način da dopremo i do mlađih i do starijih“.

Osvetlimo put budućim scenaristima

Ove godine biće napravljen improvizovani filmski set, tako da će posetioci moći uz pomoć kustosa, koji će ih voditi,da videkako izgleda snimanje jedne scene:
„Prethodne godine imali smo velika očekivanja i strah da li će biti ispunjeni. Ove godine sam siguran da smo spremni na korak dalje, da nadmašimo i sopstvena nadanja. Ovakva manifestacija podrazumeva okupljanje najboljih u srpskoj kinematografiji na jednom mestu, a najviše me raduje zainteresovanost mladih ljudi i njihovo prisustvo na destivalu, jer verujem da među njima stasavaju budući scenaristi, reditelji i glumci. Naš zadatak je da im osvetlimo put“.
Gledajući i analizirajući filmove i scenarija ovogodišnji žiri koji čine Nataša Drakulić, Saša Radojević i Srđan Dragojević dodeliće prvu, drugu i treću nagradu za scenario.
Pokrovitelj festivala, kompanija „Gorki list“ dodelićenagradu publike, dok će „Telekom Srbija“ dodeliti nagradu „Marko Živić“ za najboljeg mladog glumca festivala.
Prateći program 47. Festivala filmskog scenarija obuhvatiće Letnju školu filmske dramaturgije „Slobodan Stojanović“, Letnju školu filmske kritike, promocije knjiga, tribine, izložbe, simpozijum na temu „Gordan Mihić – Hroničar margine“, posvećen delu jednog od naših najznačajnijih filmskih i televizijskih scenarista, program „Preko plota“ i koncerte.
Kadar iz filma Novac Roberta Bresona - Sputnik Srbija, 1920, 03.08.2023
KULTURA
Dunav film fest: Trideset pet filmova iz podunavskih zemalja u Smederevu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala