- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

„Danas Niger, juče Mali, Centralnoafrička Republika, Burkina Faso‟: Krah francuske politike u Africi

© Foto : PixabayPariz
Pariz - Sputnik Srbija, 1920, 08.08.2023
Pratite nas
Grupa od 94 francuska senatora, koji predstavljaju različite političke snage, potpisala je otvoreno pismo predsedniku zemlje Emanuelu Makronu u kojem se ističe krah politike Pariza u Africi.
Autori pisma bili su prvi potpredsednik Senata za spoljne poslove Rože Karuči, lider frakcije „Republikanci” u Senatu Bruno Retajo i predsednik senatskog odbora za spoljne poslove i odbranu Kristijan Kambon. Gornji dom francuskog parlamenta čini 348 senatora.
„Danas Niger, juče Mali, Centralnoafrička Republika, Burkina Faso - odbacili su Francusku, francuske snage, francuska preduzeća“, navodi se u pismu, objavljenom u listu Figaro.
U pismu se takođe pominju demonstracije i „antifrancuske akcije“ koje se održavaju u zemljama koje se smatraju bliskim Francuskoj: Obala Slonovače i Senegalu. Pored toga, autori primećuju probleme sa severnoafričkim zemljama: Alžirom, Tunisom i Marokom.
„Jučerašnju francusku Afriku zamenjuje vojna ruska Afrika, ekonomska kineska Afrika i diplomatska američka Afrika. Šta je sa opadanjem upotrebe francuskog jezika u odnosu na engleski?“, naveli su senatori i zapitali: Da li je vreme da se preispita francuska vizija Afrike i njene veze sa Francuskom.
Po njihovom mišljenju, verovatno je došlo vreme kada „Afrika, prijateljski kontinent, više ne razume Francusku i sve više osporava njenu ulogu i njeno prisustvo”.
 Miting storonnikov voennogo perevorota v Nigere - Sputnik Srbija, 1920, 07.08.2023
SVET
Niger zatvorio vazdušni prostor, spremaju se za vojnu intervenciju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala