- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Britanski naučnici pripremaju vakcine za misterioznu "bolest Iks"

© Sputnik / Kirill Kallinikov / Uđi u bazu fotografijaLaboratorija
Laboratorija - Sputnik Srbija, 1920, 08.08.2023
Pratite nas
Britanski naučnici već razvijaju vakcine za buduću pandemiju „bolesti Iks“. Iako bolest još ne postoji, ispitivanja na ljudima su već počela.
Nakon kovida-19, istraživači veruju da smrtonosni patogeni koji se prenose životinjama – uključujući ptičji grip, majmunske boginje i hantavirus – mogu evoluirati i zaraziti ljude, preneo je Skaj njuz.
Istraživanje sprovodi Agencija za zdravstvenu bezbednost Ujedinjenog Kraljevstva (UKHSA), u laboratorijskom kompleksu Porton Daun u Viltširu.
Centar za razvoj i evaluaciju vakcina Porton Daun proširen je nakon pandemije koronavirusa, a 200 naučnika sada razvija vakcine za životinjske viruse koji još nisu zarazili ljude.

„Ono što pokušavamo da uradimo je da se obezbedimo, da se pripremimo, tako da ako imamo novu bolest Iks, novi patogen, uradimo što je moguće više posla unapred“, rekla je za Skaj šef UKHSA profesor Dženi Heries.

„Nadajmo se da možemo sprečiti pandemiju. Ali ako ne možemo i moramo da reagujemo, onda smo već počeli da razvijamo vakcine i terapije da to predupredimo“.
Tim Porton Dauna je već razvio vakcinu protiv hemoragične groznice – bolesti koju šire krpelji i koja ubija 30% onih koje zarazi. Počela su klinička ispitivanja u ranoj fazi, a očekuje se da će 24 volontera testirati ubod u bliskoj budućnosti, javio je britanski emiter, prenosi RT.
Ostali patogeni koji se proučavaju uključuju ptičji grip, majmunske boginje i hantavirus - porodicu virusa koje šire glodari.
Skaj njuz nije precizirao da li naučnici sprovode takozvano istraživanje „pojačanja funkcije“ na ovim patogenima. Istraživanje pojačanja funkcije uključuje modifikaciju virusa kako bi se povećala verovatnoća da će zaraziti ljude, kako bi viruse pretvorili u oružje i ili razvili vakcine protiv njih.
Sjedinjene Američke Države su finansirale istraživanje o pojačavanju funkcije koronavirusa koji se prenose slepim miševima na Institutu za virusologiju Vuhan u Kini, za koji mnogi veruju da je uzrok pandemije kovid-19. Međutim, ova teorija laboratorijskog curenja nije konačno dokazana.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala