- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Specijalna vojna operacija u Ukrajini - Sputnik Srbija

UŽIVO Oborena dva ukrajinska drona u Kurskoj oblasti; Kijev traži od SAD rakete „atakms“

Pratite nas
U toku je 530. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini. Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan namerava da razgovara sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom o obnavljanju mirovnih pregovora o Ukrajini. Ruske snage nastavljaju da uništavaju ukrajinsku vojnu tehniku.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:25 07.08.2023
21:33 07.08.2023
Više od 29 hiljada vojnika poslato je iz Čečenije u zonu borbenih dejstava od početka specijalne vojne operacije, a trenutno se na frontu nalazi više od sedam hiljada boraca, izjavio je lider republike Ramzan Kadirov.
21:20 07.08.2023
20:59 07.08.2023
Ruska sredstva za elektronsko ratovanje oborila su dva ukrajinska drona u Kurskoj oblasti, saopštio je gubernator oblasti Roman Starovojt.
„Na jednom od njih su simboli puka ‘Azov’(teroristička organizacija zabranjena u Rusiji)“, napisao je on na Telegramu.
19:15 07.08.2023
Ministar inostranih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba u razgovoru sa državnim sekretarem SAD Entonijem Blinkenom pozvao je da se Kijevu daju rakete dugog dometa „atakms“.
„Dmitrij Kuleba razgovarao je sa Entonijem Blinkenom, zahvalio SAD na već pruženoj vojnoj pomoći i pozvao da se ‘atakms’ dostave Ukrajini radi jačanja dalekometnih mogućnosti kijevskih snaga“, navodi se u saopštenju Ministarstva inostranih poslova Ukrajine na Telegram kanalu.
19:01 07.08.2023
18:07 07.08.2023
Ne može biti nikakvih pregovora sa Moskvom i Kijev je protiv svih scenarija prekida vatre, jer bi to značilo faktičku pobedu Rusije, smatra savetnik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak.
„Svaki scenario prekida vatre i zamrzavanja rata u Ukrajini po sadašnjoj dispoziciji značiće samo jedno – faktičku pobedu Rusije... To će biti veliki poraz za zapadni svet i kraj postojećeg globalnog bezbednosnog poretka“, napisao je Podoljak na svom Tviteru.
On je napomenuo da „u sadašnjoj dispoziciji ne može biti nikakvog pregovaračkog procesa“.
„Status kvo mora da se izmeni na bojnom polju. To znači... više oružja, raketa i aviona“, dodao je Podoljak.
17:59 07.08.2023
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija, 1920, 07.08.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Zelenski preti Rusiji: Ako nastavite da blokirate Crno more, ostaćete bez brodova
17:10 07.08.2023
Ruska vojska pokrenula je ofanzivu u Harkovskoj oblasti, preuzimajući kontrolu nad nekoliko naselja, piše „Gardijan“.
„Poslednjih nedelja pojačan je intenzitet jurišnih operacija. Ruske snage gađale su Harkovsku oblast kako bi preuzele kontrolu nad severoistočnim regionom“, navodi se u članku.
Kako navodi list, operacija ruskih snaga počela je posle serije poraza ukrajinske vojske u zaporoškom pravcu. Nakon ofanzivnih akcija Moskva je uspela da oslobodi nekoliko naselja na ovom mestu, precizira „Gardijan“.
16:02 07.08.2023
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski kritikovao je brazilskog predsednika Luisa Inasija Lulu da Silvu zbog njegovog predloga za rešenje situacije u Ukrajini, uključujući bezbednosne garancije za Rusiju.
„Čudno je govoriti o bezbednosti Ruske Federacije. Samo Rusija, (predsednik Rusije Vladimir) Putin i Lula govore o bezbednosti Rusije, o garancijama koje treba dati za bezbednost Rusije“, rekao je Zelenski u intervju za „Si-En-En Brazil“ odgovarajući na pitanje o nedavnim izjavama brazilskog lidera i njegovog savetnika.
On je primetio da Brazil poštuju u svetu više nego Rusiju i dodao da predsednik Brazila ne mora da se slaže sa onim što govori Putin.
„Iskreno, ako predsednik Lula želi nešto da mi kaže, neka sedne i kaže mi“, rekao je Zelenski.
Predsednik Brazila je prošle nedelje izjavio da će njegovi predlozi za rešavanje sukoba u Ukrajini biti spremni kada Rusija i Ukrajina budu spremne za pregovore. Savetnik brazilskog predsednika Selso Amorim primetio je da se „pitanja bezbednosti Rusije ne mogu ostaviti po strani“ kada se razgovara o bilo kakvom mirovnom sporazumu.
13:39 07.08.2023
Glavno sa brifinga Ministarstva odbrane Rusije:
- Oružane snage Rusije napredovale su na kupjanskom pravcu, na sektoru 11 kilometra duž linije fronta i više od tri kilometra u dubinu odbrane ukrajinske vojske. Kako se ističe, jurišni odredi grupe "Zapad" ruske vojske tokom ofanzive na širokom frontu poboljšali su svoje položaje u području sela Oljšana i Peršotravnjeva u Harkovskoj oblasti. Ukrajinci su izgubili 110 vojnika;
- Ruska vojska je odbila tri napada na zaporoškom pravcu u području Uspenovke i Rabotina;
- U donjeckom pravcu uspešno je odbijen napad jurišnih grupa aeromobilne brigade ukrajinske vojske u području Belovgorovke u DNR.
- Gubici ukrajinske vojske na donjeckom pravcu iznosili su 135 boraca;
- Ukrajinske snage su odbile napad ukrajinskih snaga u području Urožajnog;
-Oružane snage Ukrajine uništile su skladišta municije tri brigade ukrajinske vojske u Sumskoj i Harkovskoj oblasti;
- U zaporoškom pravcu poginulo je 80 ukrajinskih vojnika, i uništena jedna haubica D-30.
- U južnodonjeckom pravcu ukrajinska vojska je izgubila 225 vojnika.
13:13 07.08.2023
Gradonačelnik Baden-Badena Ditmar Špet poslaće nemačkoj vladi zvaničan predlog da ovo svetski poznato nemačko odmaralište postane mesto za mirovne pregovore između Rusije i Ukrajine.
On je u intervjuu za nemački list Badische Neueste Nachrichten izjavio da je "Baden-Baden najbolji primer kako ruski i ukrajinski narodi mogu da žive zajedno u miru".
On planira da „krajem avgusta – početkom septembra” pošalje pismo ovim povodom nemačkom kancelaru Olafu Šolcu i ministarki spoljnih poslova Analeni Burbok.
Nestranački političar je naglasio da je grad kroz istoriju imao reputaciju „mesta susreta celog sveta“ i „mesta mirnih sastanaka“ u kojima su učestvovale mnoge poznate ličnosti. Špet smatra i da Baden-Baden ima "potrebnu materijalno-tehničku bazu" za pregovore.
10:05 07.08.2023
Poseta ruskog predsednika Vladimira Putina Turskoj očekuje se poslednje nedelje avgusta, tvrdi provladin list Hurijet, pozivajući se na svoje izvore.
Kako se navodi, na dnevnom redu razgovora ruskog lidera i njegovog turskog kolege Redžepa Tajipa Erdogana biće obnavljanje sporazuma o žitu, bilateralni odnosi, odnosi Turske, Azerbejdžana i Jermenije, kao i normalizacija odnosa između Turske i Jermenije. Sirije.
Predsednici Rusije i Turske obavili su telefonski razgovor 2. avgusta tokom kojeg su se dogovorili da pripreme mogući sastanak.
09:10 07.08.2023
Ruske snage su poboljšali svoje pozicije u pravcu Avdejevke, izjavio je u televiziji "Rusija 24" Denis Pušilin, vršilac dužnosti lidera DNR.
"Prilično je teško napredovati, ali naše jedinice napreduju“, rekao je on.
Prema rečima vršioca dužnosti lidera regiona, Oružane snage Ukrajine trpe „prilično ozbiljne gubitke“ u ljudstvu i vojnoj tehnici.
Kako je prošle nedelje izvestio Pušilinov savetnik Jan Gagin, ruska vojska koristi taktiku u pravcu Avdejevke koja je ranije korišćena prilikom oslobađanja Artjomovska i Soledara: oružane snage napadaju Oružane snage Ukrajine sa tri strane – „u čelo i sa bokova“.
Istovremeno je primetio da je ukrajinska vojska Avdijevku pretvorila u „ozbiljno utvrđeno područje“ sa kilometrima utvrđenja. Ali snage ukrajinske vojske na ovom pravcu su iscrpljene, a intenzitet neprijateljskih napada je značajno smanjen tokom meseca, rekao je Gagin.
09:03 07.08.2023
Ruska grupa „Zapad“ uništila je četu pešadije u području Olšana, rekao je za Sputnjik pukovnik Sergej Zibinski, šef pres centra grupe.
„U toku ofanzivnih dejstava na kupjanskom pravcu, jurišne grupe 6. armije, potpomognute tenkovskom vatrom, artiljerijom i udarima avijacije, napredovale su u dubinu odbrane neprijatelja u području naselja Olšani, zauzele su sedam uporišta, devet osmatračnica i uništile pešadijsku četu iz sastava 14. posebne mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine“, rekao je oficir.
07:46 07.08.2023
07:28 07.08.2023
Sistem protivvazdušne odbrane u ponedeljak uveče oborio je bespilotnu letelicu u Ferzikovskom okrugu Kaluške oblasti.
Žrtava i štete nije bilo, rekao je gubernator regiona Vladislav Šapša.
07:09 07.08.2023
Ruska avijacija grupe „Jug“ pogodila je navođenom municijom bazu 5. posebne jurišne brigade i položaje 24. posebne mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine u Donjeckoj Narodnoj Republici, izvestio je portparol centra Vadim Astafjev.
Pored toga, posada helikoptera vojne avijacije uništila je borbeno vozilo u području Kleščejevke.
Prema rečima Astafjeva, pripadnici grupe uništili su dve samohodne artiljerijske jedinice 155. kalibra „Krab“ poljske proizvodnje u Svjato-Pokrovskom i Kirovu uz pomoć dronova „lancet“. Lanceti su takođe onesposobili haubicu "Akacija", kalibra 122 mm i neprijateljsko borbeno vozilo u području naselja Kuzminovka i Andrejevka.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala