- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Učešće na samitu BRIKS-a potvrdile 34 zemlje, 23 zemlje žele da se pridruže BRIKS-u

© Fotohost-agentstvo brics-russia2020.ru / Uđi u bazu fotografijaLogo BRIKS-a
Logo BRIKS-a - Sputnik Srbija, 1920, 07.08.2023
Pratite nas
Predsednik Južnoafričke Republike Siril Ramafosa pozvao je na sastanke u okviru samita BRIKS-a lidere 67 zemalja iz Afrike i „globalnog juga“, kao i 20 predstavnika organizacija, do sada su svoje učešće potvrdile 34 zemlje, saopštila je južnoafrički ministar spoljnih poslova Naledi Pandor.
Prema njenim rečima, na događaje u okviru samita takođe su pozvani i generalni sekretar UN i predstavnici drugih organizacija.
Lideri 23 zemlje zvanično su izrazili želju da se pridruže BRIKS-u, dodala je Pandor na konferenciji za novinare.
„Dobili smo zvanična saopštenja o zainteresovanosti od lidera 23 zemlje za pristupanje BRIKS-u i još više nezvaničnih zahteva o mogućnostima članstva u BRIKS-u“, precizirala je diplomata.
Pandor je istakla da su dobijeni zahtevi od Alžira, Argentine, Bangladeša, Bahreina, Belorusije, Bolivije, Kube, Egipta, Etiopije, Hondurasa, Indonezije, Irana, Kazahstana, Kuvajta, Maroka, Nigerije, Palestine, Saudijske Arabije, Senegala, Tajlanda, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Venecuela i Vijetnama.
Ona je dodala da veliko interesovanje potvrđuje status BRIKS-a kao vodeće organizacije koja brani interese zemalja globalnog juga.
Pandor je dodala da na samit nije pozvan predsednik Francuske Emanuel Makron.
„U tom smislu, nije upućen nikakav poziv“, odgovorila je ona na pitanje da li je Makron pozvan.
U junu je francuski „Opinion“, pozivajući se na izvore, javio da je Makron zatražio od južnoafričkog predsednika mogućnost da prisustvuje samitu BRIKS-a u Johanesburgu u avgustu. Prema pisanju lista, takav zahtev je iznenadio Ramafosu. Prema rečima informisanih lica, Južna Afrika nije dala odgovor da li je spremna da drugim međunarodnim liderima da mogućnost da prisustvuju događaju. Francuska ministarka spoljnih poslova Katarina Kolona je kasnije rekla da bi Makronovo učešće na samitu BRIKS-a bilo „dobra ideja“.
Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov je, komentarišući Makronovu želju da prisustvuje samitu BRIKS-a, rekao da su lideri država koje vode neprijateljsku politiku prema Rusiji neumesno na sastanku u ove organizacije.
Samitu BRIKS-a, koji će biti održan u Johanesburgu 22-24. avgusta, prisustvovaće lideri Kine, Indije, Brazila i Južnoafričke Republike, a Rusiju će predstavljati šef ruske diplomatije Sergej Lavrov. Predsednik Rusije Vladimir Putin saopštio je da će učestvovati na samitu putem video-linka.
Francuski predsednik Emanuel Makron - Sputnik Srbija, 1920, 23.07.2023
RUSIJA
Mediji: Makron ostao bez poziva na samit BRIKS-a
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala