- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Još jedna žrtva poplava u Sloveniji, borba sa vodom i na severu Hrvatske

Pratite nas
Slovenija se četvrti dan bori sa poplavama nastalim zbog obilnih padavina. Tok Mure jenjava, ali voda i dalje plavi kuće i dvorišta. Poplave su odnele još jedan život – u Temenici kod Mirne Peči pronađeno je telo muškarca. Vrh poplavnog talasa stigao je do Hrvatske – besana noć za dežurne službe na severu zemlje i širem području Zagreba.
Vatrogasci su tokom noći intervenisali 57 puta – najviše u Pomurju i Koruškoj. Najviše je intervencija bilo na području Murske Sobote i Slovenj Gradeca, a vatrogasci su na teren izlazili i u Celju, Ljubljani i Mariboru, prenosi RTV Slovenija.
Voda se duž Mure, Drave i Save i dalje nije povukla, a brojni putevi su zatvoreni. Vremenske prilike su nešto bolje, ali se tokom popodneva ponegde očekuju pljuskovi sa grmljavinom.
Tok Mure kod Gornje Radgone jenjava, pao je ispod 1.000 kubnih metara po sekundi, ali i dalje ima dosta vode, naročito duž donjeg toka reke. U opasnosti su i dalje Spodnje Krapje i Mota.

Četvrta žrtva u Sloveniji

U Pomurju je angažovano 1.500 vatrogasaca i pripadnika civilne zaštite i nekoliko stotina dobrovoljaca. Nadležni navode da nasipi moraju da izdrže najmanje još jedan dan kako bi se sprečila katastrofa.
Ipak, zbog nešto bolje situacije, najavljena evakuacija naselja uz Muru je otkazana. Brojni putevi su obnovljeni i koriste se za hitne intervencije. Iako se voda povlači, na snazi je oprez zbog mogućih klizišta.
Sinoć je u reci Temenici kod Mirne Peči pronađeno telo muškarca i to je četvrta žrtva od početka nevremena. Mediji prenose da je muškarac poginuo tokom otklanjanja posledica poplava.
Bez struje u Sloveniji je 2.899 domaćinstava, najviše na području Celja. U Kamniku su građani pozvani da racionalno koriste vodu, a deo građana i dalje nema struju.
Vlada je dozvolila prodavnicama hrane, tehničke robe i dečje opreme da rade i nedeljom i praznicima, a dozvoljeno je i produženje radnog vremena.

Borba sa poplavama i na severu Hrvatske i širem području Zagreba

Dežurne službe u toku noći borile su se sa poplavama na severu zemlje i širem području Zagreba, prenosi HRT.
Na snazi je vanredna odbrana od poplava za Dravu u Botovu, za Muru u Murskom Središću i Goričanu, a za Savu - u Rugvici i Dubrovčaku.
Vodostaj Mure od 537 centimetara najveći je u istoriji i nadležne službe preduzimaju sve kako bi zaštitile građane i imovinu.
Sava kod Zagreba je ipak u opadanju, ali problema ima i uzvodno i nizvodno od Zagreba.
Još jedna besana noć i u Međimurju, kritično je u Murskom Središću, problemi su i u Svetom Martinu na Muri, a dežurne službe pokušavaju da zaustave da voda dođe do kuća.
Novi Sad - Sputnik Srbija, 1920, 07.08.2023
DRUŠTVO
Vodostaji Save i Dunava kod Beograda u redovnim granicama, nema razloga za brigu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala