Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Brnabićeva: Domaćinstva, škole i stambeni objekti prioritet u sanaciji nakon nevremena

© Tanjug / VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆPremijer Srbije Ana Brnabić obišla je Begeč i Futog - dva područja pogođena olujnim nevremenom na teritoriji Novog Sada
Premijer Srbije Ana Brnabić obišla je Begeč i Futog - dva područja pogođena olujnim nevremenom na teritoriji Novog Sada - Sputnik Srbija, 1920, 07.08.2023
Pratite nas
Predsednik Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je u Futogu da se šteta od nevremena u Srbiji meri stotinama miliona evra i da država sada mora da odredi prioritete u sanaciji i nadoknadi štete, gde su na prvom mestu domaćinstva i stambeni objekti i škole kako bi učenici mogli 1. septembra da krenu na nastavu.
„Uspeli smo da popišemo preliminarnu štetu. Imamo dva prioriteta za nadokandu štete - stambeni objekti i domaćinstva i osnovne i srednje škole kako bi deca mogla da krenu na nastavu 1. septembra, pa zdravstvene ustanove i objekti javne namene“, rekla je Brnabićeva novinarima posle obilaska ugroženih područja u Begeču i Futogu.
Ona je podsetila da je zbog nevremena od 19. do 24. jula 13 lokalnih samuprava proglasilo vanrednu sitauciju i naglasila da su najteže pogođeni Bačka Palanka i Novi Sad koje je obišla juče i danas.
„Imamo skoro 12.000 domaćinstava i stambenih objekata koji su delimično ili u potpunosti uništeni, kao kuća porodice Zahorec u Bačkoj Palanci. Moramo da izgradimo novu kuću, imaju četvoro dece“, rekla je ona i dodala da je oštećeno i više od 1.000 objekata javne namene.
Nakon obilaska Begeča i Futoga, gde je posetila teško oštećenu Osnovnu školu „Desanka Maksimović“, premijer Srbije Ana Brnabić je istakla da je već preliminarno popisana šteta.
Ona je prethodno održala sastanak u Futogu sa gradonačelnikom Novog Sada Milanom Đurićem i članovima Štaba za vanredne situacije.
Što se tiče zadataka Vlade, navela je Brnabićeva, uslediće pomoć lokalnoj samoupravi da se urade zapisnici, da se to dalje prosledi ministarstvu za ulaganja i krene u ispatu štete.
Brnabićeva je najavila da će sastanak Radne grupe za sanaciju posledica poplava biti održan već sutra, da bi se proverilo da li je potrebna dodatna komunikacija sa lokalnim samoupravama i kakvom dinamikom ide isplata nadoknade štete.
Nevreme u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 06.08.2023
DRUŠTVO
Šapić: Skoro sve ulice prohodne, ozbiljnije shvatiti najave vremenskih nepogoda
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala