- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Srpski pijanisti u školi čuvenog Denisa Macujeva, u Suzdalju /foto/

© Foto : Ustupila Sputnjiku Đoković Zorica Aleksa Veljković i Konstantin Đoković
 Aleksa Veljković i Konstantin Đoković  - Sputnik Srbija, 1920, 05.08.2023
Pratite nas
Mladi pijanisti, Aleksa Veljković i Konstantin Đoković iz Beograda, učestvovali su u Međunarodnoj kreativnoj školi fondacije „Nova imena“ u Suzdalju, jednom od najstarijih i najlepših ruskih gradova. Predsednik ove fondacije je i jedan od najistaknutijih pijanista našeg vremena Denis Macujev, div klasične muzike i genije klavira.
Njegov talenat otkrila je Iveta Voronova, osnivač fonda i zaslužni umetnički radnik Rusije. Sva dostignuća Fonda vezana su za ime ove legendarne žene koja je svoj život podredila talentovanoj deci. Potvrda za to je stvaralački put Denisa Macujeva, na koga je Voronova obratila pažnju početkom devedesetih godina u njegovom rodnom Irkutsku.
„Ona je prva iznela ideju o podršci darovitoj deci, a ta podrška je sistemska. Fond postoji već 34 godine i pruža podršku talentovanoj deci, mladim muzičarima i umetnicima. To je ogroman rad u različitim sferama. Vrhunac tog rada predstavlja Letnja kreativna škola u Suzdalju, gde dolaze najtalentovanija deca iz cele naše ogromne zemlje i to nakon što prođu veoma ozbiljnu selekciju, a imamo sopstveni sistem selekcije“, kaže za Sputnjik Aleksandar Petrosjan, potpredsednik Fonda „Nova imena“.
Za tri decenije kroz ovu letnju školu prošlo je više od 9.500 mladih muzičara, slikara, pesnika i plesača iz mnogih ruskih gradova i regiona, kao i iz inostranstva.
Biti polaznik ove letnje škole u Suzdalju stvar je prestiža. O tome mašta na hiljade mladih talenata, ali ovde dospevaju samo „najbolji od najboljih“.
© Foto : Ustupila Sputnjiku Đoković ZoricaZa tri decenije kroz ovu letnju školu prošlo je više od 9.500 mladih muzičara
Za tri decenije kroz ovu letnju školu prošlo je više od 9.500 mladih muzičara - Sputnik Srbija, 1920, 03.08.2023
Za tri decenije kroz ovu letnju školu prošlo je više od 9.500 mladih muzičara
„Putujemo po regionima, zajedno sa najboljim pedagozima, profesorima sa konzervatorijuma i akademija i u svakom od regiona biramo najtalentovaniju decu. Pre našeg dolaska, oni već prolaze prvi krug selekcije. U svakom regionu, od 200 do 300 najboljih bira se 25 do 30 najtalentovanijih u svim oblastima, a potom mi izaberemo pet najboljih i oni postaju stipendisti Fonda ‘Nova imena’. Za njih je to veoma važno, prestižno. I što je najvažnije - dobijaju besplatnu kartu za našu letnju školu u Suzdalju. Karta je veoma vredna i skupa“, kaže Petrosjan.

Srpska deca oduševljena Rusijom

Stipendisti Fonda „Nova imena“ nastupali su na scenama širom sveta i dobili su brojna međunarodna priznanja. O tome svedoče koncerti i prezentacije u više od 40 zemalja Evrope, Amerike i Azije.
„Osim toga, održavamo i razne druge konkurse, dajemo različite stipendije...", kaže Petrosjan.
Škola u Suzdalju obuhvata i bogat festivalski program u kome učestvuju profesori i najbolji stipendisti iz ranijih generacija, a takođe održavaju se i kreativne radionice, seminari, predavanja, izložbe. Organizuju se ekskurzije i sportske igre, koncerti polaznika škole itd.
© Foto : Ustupila Sputnjiku Đoković ZoricaStipendisti Fonda „Nova imena“ nastupali su na scenama širom sveta
Stipendisti Fonda „Nova imena“ nastupali su na scenama širom sveta - Sputnik Srbija, 1920, 03.08.2023
Stipendisti Fonda „Nova imena“ nastupali su na scenama širom sveta
O značaju ove međunarodne škole, koju su za više od tri decenije postojanja pohađala deca iz celog bivšeg Sovjetskog Saveza i drugih zemalja sveta, govori i činjenica da joj je dodeljen status Međunarodnih kurseva UNESKO za umetničko obrazovanje.
Selekcija dece je obavljena i u Srbiji... Odabrana su ona decu koja zaslužuju da dođu u Suzdalj, vanserijski talentovana, a potpredsednik Fonda „Nova imena“ sa decom iz Srbije proveo je dosta vremena u Suzdalju i čak ih je lično dočekao na aerodromu.
„Proveli smo mnogo vremena zajedno... Bili su u pratnji svojih majki i oduševljeni su svim onim što su videli. Uostalom, takva škola kao što su ‘Nova imena’ ne postoji nigde drugde u svetu. Dečaci su bili presrećni, a kada su odlazili nismo mogli da se rastanemo pola sata. Grlili smo se na rastanku, ljubili, nismo mogli da se razdvojimo... A što je najvažnije mnogo toga su naučili, videli i preuzeli odavde...“, ističe Petrosjan.

Otvaranje škole u Srbiji

Ideja da se i u Srbiji otvori škola „Nova imena“ postoji već neko vreme, ali je taj plan trenutno stavljen „na čekanje“ zbog složene geopolitičke situacije.
© Foto : Ustupila Sputnjiku Đoković ZoricaAleksa Veljković
Aleksa Veljković - Sputnik Srbija, 1920, 03.08.2023
Aleksa Veljković
„Prvobitno je bilo planirano da dođemo u Srbiju i da otvorimo školu kod vas po uzoru na ovu rusku. Uzeli bismo nekoliko učitelja i izabrali nekoliko pametne, talentovane dece, jer jedno je kad u Rusiju mogu da dođu dva dečaka iz Srbije, a druga stvar je kada, na primer, 30-40 talentovane dece dobije takvu šansu u svojoj zemlji. Efekat je potpuno drugačiji. U Srbiju bi u tom slučaju dolazili i ruski učitelji muzike koji bi radili sa pijanistima, violinistima, violončelistima, orguljašima itd. Pokušaćemo da organizujemo školu možda već i sledeće godine, ali sve zavisi od razvoja situacije“, rekao je Petrosjan.
Petrosjan mladom pijanisti Aleksi Veljkoviću predviđa blistavu karijeru, ukoliko se sa njim budu bavili „ozbiljni profesori“.
Savetnik ruskog predsednika za kulturu Mihail Švidkoj - Sputnik Srbija, 1920, 17.01.2023
KULTURA
Putinov savetnik za kulturu: Odnos Rusa i Srba ima iracionalni karakter
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala