- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Reljić: Nemačka rešila da se probudi, ali ako opet izgubi, Anglosaksonci će je sravniti sa zemljom

© Foto : Centar za strateške alternativeSlobodan Reljić, dugogodišnji novinar, bivši glavni urednik NIN-a
Slobodan Reljić, dugogodišnji novinar, bivši glavni urednik NIN-a  - Sputnik Srbija, 1920, 05.08.2023
Pratite nas
Sociolog Slobodan Reljić izjavio je da Poljska trenutno ima specifičnu ulogu u dešavanjima u vezi sa ukrajinskom krizom i da će zbog toga situacija u tom regionu, naročito u odnosu sa Nemačkom, biti sve zategnutija. Ako Nemačka treći put izgubi, kaže on, Anglosaksonci će je sravniti sa zemljom.
„Uloga Poljske tu jeste specicifična zato što je njihov interes povećan. To što je Putin pre dva, tri dana podsetio kako je Poljska na kraju Drugog svetskog rata se uvećavala na račun Nemačke – to je nešto što će postati krajne eksplozivno. Nemci imaju sopstvene interese. Tu će se stvari strašno podizati. Biće sve zategnutije. Nemačka je u drugom planu. Oni su rešili da se probude malo. To je zemlja koja je u dva svetska rata bila glavni igrač. Ako i treći put izgubi, Anglosaksonci će da je sravne sa zemljom“, izjavio je Reljić za Televiziju Hepi.
On smatra da Poljska ulazi u opasne probleme i da je njeno savezništvo sa Amerikom pod sve većim rizikom.
„Mislim da Poljska ulazi u opasne probleme. Tradicionalni neprijatelj joj je Rusija. Odnos prema Nemačkoj je istovetan, ali zbog veštačkog saveza je zatamnjen. To će svakako da se probudi. Mi smo doživeli kada se vrate događaji, tu će nastati različiti problemi, pre svega za te države. Mislim da Amerikanci nemaju veliki plan. Nije to tako razvijeno. Rizik po to savezništvo je sve veći“, zaključio je Reljić.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala